Confidenţialitate

Reacțiile politice, după desemnarea oficială a lui Sorin Grindeanu în funcția de premier

Liderul PSD, Liviu Dragnea va avea o conferință de presă la ora 14, astăzi, în care va prezenta cel mai probabil, pașii care vor urma, după ce Klaus Iohannis l-a desemat oficial premier, pe Sorin Grindeanu.  În această dimineață, președintele Klaus Iohannis a semnat  decretul pentru desemnarea ca premier a lui Sorin Grindeanu.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat că liderii PSD și ALDE și-au atins obiectivul, acela de a forma guvernul, apreciind că Sorin Grindeanu este o persoană care poate implementa programul de guvernare și că va avea un mandat “foarte bun”.

”Eu văd în primul rând obiectivul și cred că obiectivul pe care noi ni l-am atins este acela de a instala un guvern PSD și ALDE, care să treacă imediat, în câteva zile, la treabă, să implementeze programul de guvernare. Regret că acest lucru nu s-a făcut mai devreme. Intrăm în noul an și sunt câteva lucruri, câteva măsuri care nu au mai putut fi prorogate, câteva măsuri care nu au mai putut fi implementate începând cu 1 ianuarie 2017. Sper să putem să reparăm aceste lucruri. Sper ca în cel mai scurt timp rezultatele noii guvernări să se vadă”, a declarat copreședintele ALDE Daniel Constantin.

El a mai spus că Sorin Grindeanu este o persoană care poate implementa programul de guvernare PSD-ALDE.

Are capacitatea de a implementa programul de guvernare, are capacitatea de a relaționa foarte bine în interiorul guvernului și sunt convins că va avea un mandat foarte bun”, a conchis Constantin.

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a spus că: “prin lista guvernului vom vedea autonomia şi buna credință a prim-ministrului desemnat. Așteptam cu maxim interes lista guvernului, sperăm să avem ca miniștri oameni cu o activitate cunoscută şi feriți de suspiciuni”.

Principala responsabilitate a PSD este să vina o echipă care sa guverneze în interes public şi nu în interesul personal al lui Liviu Dragnea. România are nevoie de un guvern competent, european, cu viziune şi ferit de orice fel de vulnerabilități. De asemenea, vrem ca noul guvern să respecte angajamentele externe ale României şi să consolideze cooperarea cu partenerii şi aliații”, a spus Raluca Turcan.

PSD şi-a abandonat deja prevederi importante din programul de guvernare. La dezbaterile din Parlament vom arăta din nou frauda de încredere făcută de acest partid la alegerile din 11 decembrie”, a conchis Turcan.

Președintele USR Nicușor Dan a declarat că parlamentarii formațiunii sale se vor opune învestirii unui guvern PSD, indiferent de persoana care îl conduce.

USR se va opune învestirii unui guvern PSD, indiferent de persoana care-l conduce. Respectăm alegerea cetățenilor, dar nu credem că PSD s-a schimbat, iar modul abuziv în care se comportă în Parlament demonstrează ca PSD este același. Guvernul va fi condus tot de Liviu Dragnea, dar din Kiseleff”, spune președintele USR.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că aşteaptă ca noul premier ”să vină cu programul de guvernare şi cu structura Guvernului în Parlament. Nu am ce comenta. Era de aşteptat să fie desemnat şi a fost desemnat. Aşteptăm să vină cu programul de guvernare şi cu structura Guvernului în Parlament. Asta probabil se va întâmpla undeva la sfârşitul săptămânii viitoare”, a spus Kelemen Hunor.  Liderul UDMR a explicat că amânarea cu câteva zile a deciziei de desemnare nu va crea probleme viitorului Guvern.

Nu înseamnă absolut nimic. Bugetul oricum ar fi fost aprobat în ianuarie şi câteva zile nu cred că au schimbat nimic.  Intrebat de news.ro  ce așteptări are de la noul premier, liderul UDMR a spus: am aşteptări ca orice om: o guvernare corectă, transparentă şi în folosul oamenilor. Alte aşteptări nu am”.

Fostul președinte al țării, Traian Băsescu, actual lider PMP a reacționat în primul rând la modul în care președintele Iohannis a ales să îl numească în funcție pe Sorin Grindeanu.

Liderul PMP Traian Băsescu a spus vineri că preşedintele Klaus Iohannis trebuia să anunţe desemnarea prim-ministrului Sorin Grindeanu, “fie ea şi nepotrivită”, printr-o declaraţie, afirmând că prin comportamentul său preşedintele nu generează relaţii instituţionale corecte.

“Greşit Domnule Preşedinte! Anunţarea desemnării Primului – ministru nu se poate face printr-un simplu comunicat. Dacă tot aţi decis să faceţi o desemnare fie ea şi nepotrivită, din respect pentru români, dar şi din respect pentru relaţia instituţională, era obligatoriu să faceţi acest anunţ extrem de important pentru România, într-o declaraţie făcută de dumneavoastră personal, de la Palatul Cotroceni”, a scris Băsescu pe Facebook.

Fostul șef de stat a procedat însă în mod similar în decembrie 2012, când a anunţat desemnarea lui Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru tot printr-un comunicat de presă, fiind vorba de o reconfirmare a social-democratului la şefia Guvernului.

În aprilie 2012, atunci când l-a desemnat pe Victor Ponta pentru prima oară, Traian Băsescu l-a prezentat în cadrul unei declaraţii de presă făcute la Palatul Cotroceni.