Confidenţialitate

Reacții după geamandurile în formă de cruce. Arafat: „E mai trumatizant să vezi o resuscitare pe malul mării” | AUDIO

Raed Arafat a reacționat în cazul geamandurilor în formă de cruce: „E mai trumatizant să vezi o resuscitare pe malul mării, decât o geamandură în formă de cruce”, a scris șeful Departamentului pentru Situații de Urgență pe Facebook.

Arafat a catalogat drept „atacuri” reacțiile din spațiul public legate de geamandurile montate în mai multe stațiuni de la malul mării. Spune că proiectul are scopul de a atrage atenția asupra zonelor există un pericol ridicat de înec.

„Ca să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol”, comentează șeful DSU pe Facebook.

Părerile referitoare la geamandurile în formă de cruce sunt împărțite. Unii salvamari au decis să le monteze, alții nu.

Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia, se numără printre cei care au criticat inițiativa. Atrage atenția și asupra pericolului pe care îl pot reprezenta geamandurile de peste un metru înălțime:

„Această geamandură, cine a proiectat-o nu și-a dat seama că de fapt a făcut un element în care poate răni foarte grav pe cineva. În momentul în care vine valul acea geamandură intră într-un balans, plăcuța aceea de informare pe care au pus-o poate chiar sparge capul cuiva. Noi trebuie să atragem turiștii, să vină la mare să se simtă bine, nu noi suntem cei care păzim și dacă nu faceți cum spunem noi…”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Afirmații asemănătoare a făcut și Gabriel Bălan, președintele Asociației Scafandrilor și Salvamarilor:

„Dacă vă uitați pe crucea asta, scrie că anul trecut, în care an nu se știe, au murit 36 de oameni. Să înțeleg că crucea asta ori se face în fiecare an și se scrie ori ne obligă cineva să avem o normă de 36 de morți în fiecare an, ca crucea asta să fie bună în fiecare an. Este de noaptea minții, nu am mai văzut așa ceva până acum și vă spun, la Mamaia și la Constanța, cât suntem aici, nu o să se pună pe apă așa ceva niciodată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Poate din lipsa de subiecte în spațiul public, și prin grija unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut Facebook și media de comentarii, inclusiv a unor „așa ziși responsabili” în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a „nu deranja și a se înscrie în trendul criticilor” în loc de a fi interesați de salvarea de vieți și de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea ca prin noile metode câteva vieți să fie salvate”, a mai scris Raed Arafat pe Facebook.