Confidenţialitate

Reacții după ce premierul ar fi plagiat teza de doctorat. Cioloș: „Dacă informațiile sunt adevărate, este necesară demisia de onoare”

Au început să apară primele reacții pe scena politică, după ce o anchetă a jurnalistei Emilia Șercan pentru PressOne arată că o parte din lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este plagiată.

Dacian Cioloș, liderul USR, a scris pe Facebook că, în eventualitatea în care informațiile sunt adevărate, premierul ar trebui să demisioneze:

„Informațiile din presă conform cărora teza de doctorat a premierului ar fi plagiată trebuie clarificate de urgență de Nicolae Ciucă și, dacă se dovedesc adevărate, este necesară demisia de onoare.Îi cer prim-ministrului să solicite singur o analiză cu celeritate a CNATDCU pentru a stabili dacă teza a respectat toate cerințele academice.

Chiar dacă premierul nu face acest lucru, CNATDCU trebuie să se autosesizeze rapid și să clarifice acest caz, pentru că impostura este incompatibilă cu funcția publică, iar furtul academic nu are ce căuta la vârful Guvernului României.

Declarația pe care a dat-o premierul Ciucă potrivit căreia a respectat legea din acel moment nu este nici convingătoare și nici nu răspunde acuzațiilor aduse. Un plagiat are o definiție științifică foarte clară și este probat simplu.De asemenea, președintele Klaus Iohannis a promis o „Românie Educată” și „toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic”, motiv pentru care trebuie să ia atitudine în lumina informațiilor apărute azi”, a scris Dacian Cioloș pe rețeaua de socializare.

„România nu-și permite al doilea Dottore”, scrie și Cătălin Drulă, deputat USR și fost ministru al Transporturilor, pe Facebook și cere, deasemenea, demisia premierului:

„România nu-și permite al doilea „Dottore”. Investigația Emiliei Șercan/Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este încă unul din doctorii-fake ai României, cu lucrarea copiată.
Premierul Ciucă nu mai are decât o singură variantă onorabilă: demisia. I-a cerut-o acum o lună lui Florin Roman (care măcar nu și-a tras și un doctorat), acum trebuie el să plece.

Orice zi în care dl. Ciucă rămâne în fruntea executivului ne face de rușine în rândul țărilor civilizate. Acolo unde frauda și impostura academică te descalifică.
Plagiatul este hoție”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Premierul a transmis, marți, că a cerut Comisiei de Etică UNAp să analizeze lucrarea sa de doctorat și să vină cu un răspuns:

„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare.”

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: PressOne: Acuzații de plagiat la adresa lui Nicolae Ciucă. Ar fi copiat din alte două teze de doctorat. Reacția premierului