Reacții ale românilor aflați la Bruxelles după atentate

Mai mulți români stabiliți în Bruxelles au povestit, pentru Europa FM, momentele de panică și haos instalate imediat după exploziile de la aeroport.

Primul lor gând a fost să-și sune apropiații pentru a vedea dacă sunt bine.

 

Ramona Strungariu ne-a spus că era în drum spre serviciu când a aflat de exploziile de la aeroport.

Ea încerca să ia legătura cu soțul ei:

”Eu sunt în oraș, sunt explozii la metrou și peste tot și încerc să dau de soțul meu care e plecat spre serviciu, spre instituțiile europene și nu-l găsesc.

Este îngrozitor ce se întâmplă la Bruxelles, au închis autostrada, erau 14 morți după estimări și câteva zeci de răniți și, în momentul acesta, sunt explozii la metrou și nu știu exact la ce instituții europene. Sunt în drum spre muncă, încerc să aflu cu disperare ce se întâmplă, dacă soțul meu e ok și să-mi iau copilul de la școală”, a spus, la Europa FM, Ramona Strungariu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Un alt român stabilit în Bruxelles – Marius Nicolescu – s-a aflat într-unul dintre trenurile de metrou evacuate:

         ”Prin oraș cam totul s-a precipitat în jur de 20 de minute  de când s-a aflat că au fost niște explozii la aeroport până când metroul a fost evacuat.

         Eu am fost evacuat din metrou și mai târziu am aflat că au explodat bombele la câteva stații de metrou. E foarte multă panică aici. Ne-au evacuat foarte rapid, ne-au spus:  ”Dacă vreți să știți de ce vă evacuam, duceți-vă pe site-urile de știri!” dar nu au vrut să ne zică de ce.  Știam că s-a întâmplat ceva la aeroport, dar nu se aflase nimic de metrou.

         Evacuarea a fost extraordinar de rapidă. Cred că în 45 de secunde – 1 minut întreaga stație de metrou era goală.  

Reporter: Erau mulți oameni la metrou?

         Da, e dimineață, e oră de vârf, erau câteva sute de oameni în metroul in care eram eu. Am colegi care au fost evacuați chiar din stațiile în care au fost bomne și au venit pe jos până la serviciu. Stăm în jurul calculatoarelor unde avem un flux de știri să vedem ce se întâmplă. Suntem puțin mișcați și e foarte greu acum. Încercăm să vedem ce se întâmplă. Toată lumea sună pe toată lumea, încercăm să vedem dacă familiile noastre sunt în regulă, daca familiile noastre sunt bine” a declarat Marius Nicolescu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iar Codruța Filip – stabilită cu familia în capitala Belgiei –ne-a povestit că și sora ei se afla în metrou, în drum spre serviciu:

 

”Eu locuiesc la 5-7 kilometri de Zaventem, iar în trafic mi-a luat o oră și ceva să ajung pentru că, practic, a trebuit să facem loc mașinilor de poliție pompieri, salvări (…) e haos total, tot Bruxelles-ul e blocat. 

Sora mea se afla în metrou, a fost evacută…vă dați seama, a coborât la două stații înainte să explodeze. Îmi cer scuze, sunt foarte emoționată pentru că e un amestec de panică cu bucurie. Am colegi care se întorc acasă pentru că nu-și găsesc rudele”, ne-a declarat Codruța Filip, româncă stabilită la Bruxelles.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS