Confidenţialitate

Reacții ale liderilor europeni și SUA, după decizia Israelului de a accepta armistițiul

România salută decizia Israelului de a accepta armistițiul. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu reamintește că România susține soluția celor 2 state: Israel și Palestina.

De asemenea, președinta Comisiei Europene transmite celor două părți că trebuie să contruiască politic o soluție de pace pe termen lung.

Joi nopate, cele două părți aflate în conflict au acceptat să înceteze atacurile armate reciproce, după 11 zile de război, în care au murit aproape 250 de oameni, majoritatea palestinieni.

Armistițiul vine după 11 zile de negocieri extrem de intense, după cum a povestit joiseară, președintele american Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă a vorbit în această perioadă de 6 ori cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu dar și cu liderii palestinieni.

„Efectiv s-a negociat oră de oră”, a explicat Joe Biden.

Un rol crucial în încetarea războiului l- avut preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, motiv pentru care partea americană îi este din nou recunoscătoare.

În zilele următoare,  secretarul de stat american Antony Blinken va merge în Israel și teritoriile palestiniene pentru a discuta cu toate părțile implicate.

Atacurile reciproce au reînceput pe 10 mai, cu un tir de de rachete al Hamas asupra Israelului în semn de “solidaritate” cu sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, unde le-a fost restricţionat accesul.

După aceste atacuri, Israelul a lansat o operaţiune menită să reducă capacităţile militare ale Hamas prin intensificarea atacurilor aeriene asupra Fâşiei Gaza, o enclavă cu o populaţie de două milioane de locuitori, aflată sub blocadă israeliană de aproape 15 ani.

La rândul lor, grupările Hamas şi Jihadul Islamic au lansat un număr record de peste 4.300 de rachete asupra Israelului, care are însă un scut antirachetă ce a făcut posibilă interceptarea a 90% din aceste proiectile.