Confidenţialitate

Reacția șefului DNA după hotărârea CJUE privind decizia de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripției | AUDIO

Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, a reacționat după hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene prin care deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european. Procurorul șef DNA spune că astfel se clarifică modul în care procurorii vor gestiona dosarele anticorupție în situația în care inculpații sunt achitați din acest motiv.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conducerea DNA afirmă într-un comunicat de presă că „Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene arată că DNA a acţionat just şi coerent atunci când a exercitat toate căile legale de atac faţă de deciziile instanţelor prin care s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie”.

„DNA va acţiona în continuare cu aceeaşi fermitate”, mai declară şeful DNA.

Reacția vine după ce Curtea de Justiție a Uniunii a hotărât că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european.

În baza unei decizii din mai 2022 a Curții Constituționale privind aplicarea retroactivă a prescripției, au fost închise mii de dosare penale, hotărârea declanșând un val de achitări.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul Penal care le permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Rezultatul: mii de dosare au fost închise de instanţele de judecată, iar inculpaţii au scăpat de acuzaţii sau condamnări; printre cei care au beneficiat se numără Elena Udrea, Ioana Băsescu sau Bogdan Olteanu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Dolj: Primarul unei comune ar fi făcut 70.000 de euro din jocuri de noroc, dar veniturile nu sunt declarate. Acuzațiile aduse de ANI | AUDIO