Confidenţialitate

Reacția lui Clotilde Armand la decesul lui Alexei Navalny: Ce zi tristă pentru lumea democratică

Primarul Sectorului 1 din Capitală a transmis pe Facebook un mesaj ca reacție la decesul lui Alexei Navalny, opozantul liderului de la Kremlin. Navalny a murit vineri, 16 februarie 2024, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. „Ce zi tristă pentru lumea democratică”, spune Clotilde Armand pe Facebook.

„În 2019 am fost primul europarlamentar care a inițiat un apel printr-o scrisoare adresată autorităților din Rusia permiterea medicilor germani în spitalul în care se afla Aleksei Navalnîi și transportul acestuia de urgență într-o clinică din Berlin.

Tot în 2019 (după o lună de zile la terapie intensivă) Aleksei Navalnîi a publicat pe contul său de Instagram fotografia de mai jos și spunea așa: “Sistemul meu nervos a fost serios afectat de substanța cu care am fost otrăvit și mai am mult până se recuperează complet. Îmi doresc să mă întorc cât mai rapid în Rusia”. Așa a fost. S-a făcut bine și Navalnîi s-a întors în Rusia.

Cu toate că ar fi putut sta în Germania fără probleme împreună cu familia lui. Și a fost arestat imediat ce a aterizat pe aeroportul din Moscova. Au fost proteste violente în majoritatea orașelor mari din Rusia pentru eliberarea lui. A fost arestată soția lui, toți prietenii lui și alte 2000 de persoane care au avut curajul să lupte cu regimul Putin. Ce a urmat de atunci am văzut cu toții: Putin a făcut tot posibilul să-l ucidă.

Iar astăzi am citit plină de furie și tristețe că opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în penitenciarul din Cercul Arctic în care ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Cred că mai corect spus este: a fost ucis de dictatorul Putin. Ce zi tristă pentru lumea democratică”, a scris Clotilde Armand pe contul său de Facebook.

Sursa foto: Inquam Photos / Nichita Cojocea

Citește și: Reacțiile liderilor politici români la decesul lui Alexei Navalny, liderul opoziției ruse | LIVE UPDATE