Reacția companiei Transgaz, suspectată că ar fi împiedicat exportul de gaze către alte state UE

Compania de stat Transgaz reacționează, după ce Comisia Europeană a anunțat că va investiga societatea românească pentru că ar fi împiedicat exportul de gaze către alte state membre ale Uniunii Europene.

Transgaz anunță că va lua toate măsurile pentru a clarifica situația și va asigura Comisiei Europene toate informațiile și documentele de care are nevoie în anchetă. Reprezentanții companiei de stat precizează că această investigație nu va afecta în niciun fel operațiunile Transgaz.

“Demersul Comisiei Europene nu afectează capacitatea SNTGN Transgaz SA de a-şi îndeplini în continuare misiunea, compania fiind un actor responsabil în efectuarea la timp şi în condiţii de siguranţă a tuturor operaţiunilor din domeniul său de competenţă”, arată compania, într-un comunicat.

Transgaz susţine că acordă a mare atenţie planurilor de dezvoltare a reţelei de transport de gaze pe teritoriul României şi implementării măsurilor pentru integrarea acesteia cu piaţa europeană a gazelor naturale, “inclusiv – fără a se reduce la – dezvoltarea interconectărilor cu state membre ale UE”.

Comisia Europeană vrea să afle dacă operatorul român al sisemului de transport de gaze naturale a împiedicat exportul de gaze către alte state membre ale Uniunii, prin Ungaria. Va analiza astfel dacă Transgaz a abuzat de poziția dominantă pe piață și a încălcat normele europene. Investițiile insuficiente sau întârzierile în construirea infrastructurii pentru transportul gazelor ar putea fi considerate un motiv de împiedicare a exporturilor.

România este al treilea producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda și Marea Britanie și dispune de rezerve importante de gaze naturale, dacă luăm în calcul și ultimele zăcăminte descoperite recent în Marea Neagră.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS