Confidenţialitate

Răzvan Pascu: Informații privind călătoriile cetățenilor români în Grecia

Răzvan Pascu, realizatorul rubricii “Doza de turism”, de la Europa FM, a oferit pe pagina sa de Facebook sfaturi pentru romanii care vor să plece în Grecia, în vacanță.

“Momentan, zboruri internaționale sunt operate doar pe aeroporturile din Atena și Salonic, iar în ceea ce privește circulația pe frontierele terestre, trebuie să știți că exista restricții la granițele cu Albania și Macedonia.

Desi pe site-ul MAE fusese publicat luni că se poate ajunge în Grecia pentru turism tranzitând Macedonia de Nord în maxim 5 ore și intrând pe teritoriul elen pe la Bogorodica, grecii au comunicat că mențin închise punctele de frontiera de la granita cu Macedonia de Nord (și cu Albania) până la 1 iulie 2020, dat fiind evoluția epidemiologica deloc încurajatoare din aceste tari.

Astfel, dacă vreți să mergeți în Grecia cu mașina, cel mai bine ar fi să alegeți ruta prin Bulgaria”, scrie Răzvan Pascu.

Acesta mai adaugă faptul că românii care se întorc în țară, venind din Grecia, nu trebuie să stea în autoizolare.

“Totodată, e bine de știut că, desi din România putem intra în Grecia fără restricții la acest moment, iar când ne întoarcem în țară NU este necesară autoizolarea, există posibilitatea ca în momentul în care ajungem pe teritoriul elen (indiferent că pe cale aeriană cu un zbor din România sau terestru, pe la granița cu Bulgaria), putem fi supuși în mod aleatoriu unui test COVID, fiind mai apoi liberi să ne deplasăm către destinația finală, unde vom aștepta rezultatul testului.

Dacă acesta este pozitiv, vom fi plasați în carantină instituționalizată timp de 14 zile, pe cheltuiala statului grec”.

E bine de știut, însă că sunt alte reguli pentru cei care ajung în Grecia, venind din alt stat, nu din România.

“Pe de alta parte, daca nu veniți din Romania, ci sosiți în Grecia cu un zbor de pe un aeroport aflat pe lista zonelor afectate conform listei EASA, agenția Uniunii Europene responsabilă cu siguranță aviatică, sau din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania sau Macedonia de Nord, veți fi testați în mod obligatoriu la sosire și veți rămâne o noapte (24 ore) la un hotel special desemnat, fie la un hotel la alegere (la Atena sau Salonic) în așteptarea testului.

Cheltuiala aferentă cazării revine statului grec. Daca rezultatul testului este negativ, vă puteți continua deplasarea spre destinația finala. Daca testul este pozitiv, veți fi trimiși în carantină sub supraveghere timp de 14 zile”, scrie pe pagina sa de Facebook Răzvan Pascu, realizatorul rubricii “Doza de turism”, la Europa FM.