Confidenţialitate

Răzvan Nicolescu: România poate opri importurile de gaz din Rusia. Este nevoie de voință politică și dorința de a acționa | VIDEO

Răzvan Nicolescu, expert în energie, este invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. Putem opri importul de gaz rusesc? Răzvan Nicolescu a spus că da, „trebuie doar voință politică și dorința de a acționa”. Cât despre legea offshore, Răzvan Nicolescu a spus că „lumea se mișcă și noi discutăm de o lege de patru ani și ceva”. Expertul în energie a explicat și de ce a ajuns România la un declin de 25%. 

România importă până la 25% din necesarul său de gaz din Rusia, dar are resurse interne să reducă mult această cotă. Răzvan Nicolescu a explicat la Europa FM că România a ajuns la un declin de 25% „pe un fond de declin natural – avem câmpuri vechi cu o producție în scădere și avem resurse pe care nu le exploatăm. Deci proiectele din Marea Neagră – și cele la mică adâncime și cele la mare adâncime sunt întârziate. Dacă nu ar fi fost întârziate, nu am fi ajuns niciodată la 25% pentru că acest declin a fost accentuat și de niște greșeli pe zona de reglementare, una dintre ele fiind legarea pieței noastre de piața de la Viena. Nu are nicio legătură; oamenii noștri au cu totul alte salarii. Noi ne producem o parte din gaz, nu suntem atât de dependenți de ruși. De ce să ne legăm noi la plata taxelor la acea piață când ne putem lega de piața noastră?”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răzvan Nicolescu: „România poate opri importurile de gaz din Rusia”

„În primul rând trebuie să ne folosim potențialul pe care îl avem. Nu ni-l folosim. Și pe acest fond – reglementări greșite, neutilizare de potențial – am ajuns la această situație care, din punctul meu de vedere este o mare greșeală. Vorbesc despre aceste lucru de câțiva ani. Și trebuie s-o reparăm cât se poate de repede”, a spus Răzvan Nicolescu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răzvan Nicolescu a explicat la Europa FM că România ar putea să oprească importurile din Rusia.

„Noi avem posibilitatea – acea companie americană Black Sea Oil & Gas poate începe producția anul acesta și să producă anual aproximativ un miliard de metri cubi, adică aproape o cantitate egală cu cea pe care într-un an normal o importăm din Rusia”, a mai spus Răzvan Nicolescu. Mai este nevoie doar de „voință politică și dorința de a acționa”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răzvan Nicolescu, despre legea offshore: „Lumea se mișcă și noi discutăm despre o lege de patru ani și ceva”

„Patru ani am pierdut – enorm. Deci noi vorbim despre această lege offshore de patru ani și ceva. Păi în patru ani și ceva Elon Musk a zburat în Cosmos, nu știu câte noi device-uri și echipamente au apărut pe piață. Lumea se mișcă, iar noi discutăm despre o lege de patru ani”, a spus expertul în energie la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți urmări emisiunea „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Furnizorii de energie electrică nu mai pot percepe tarife pentru abonamentul zilnic după noua lege care privește plafonarea prețurilor | AUDIO