Confidenţialitate

Războiul exporturilor de vaccin între Uniunea Europeană și Marea Britanie

Uniunea Europeană amenință Marea Britanie cu oprirea exporturilor de vaccinuri AstraZeneca până când producătorul va livra în țările UE vaccinurile pe care le-a promis.

Grupul farmaceutic britanico-suedez urma să livreze Uniunii Europene 120 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus în primul trimestru, dar a livrat doar 30 de milioane de doze.

“Ne vom asigura că vaccinurile produse de această companie rămân în Europa, până onorează contractul”, afirmă Thierry Breton, comisarul UE pentru Afaceri Interne.

“Ne aşteptăm ca vaccinurile produse pe teritoriul european să le fie livrate statelor europene”, a declarat, la rândul său, Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate.

Uniunea Europeană a anunţat, miercuri, impunerea de restricţii suplimentare privind exporturile de vaccinuri, în contextul tensiunilor cu Guvernul Marii Britanii.

“Obiectivul este ca firmele să îşi onoreze contractele cu UE înainte de a exporta în alte zone din lume”, a argumentat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform postului tv FranceInfo.

Franţa acuză Marea Britanie de “şantaj”, pentru că cere doze suplimentare pentru a rapel, după ce a folosit tot ce primise pentru prima doză.

Sistemul actual, aprobat de Uniunea Europeană în ianuarie, prevede ca exporturile de vaccinuri anticoronavirus în afara spaţiului comunitar să aibă aprobarea statului UE de unde pleacă dozele şi a Comisiei Europene. Acum, Comisia Europeană va înăspri condiţiile de export spre ţările care au propriile capacităţi de producţie de vaccinuri şi care nu exportă vaccinuri spre Uniunea Europeană.

Anumite ţări blochează exporturile de doze de vaccin anti-Covid-19 spre Uniunea Europeană “fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale cu producători de vaccinuri”, argumentează Comisia Europeană, care va introduce principiul “reciprocităţii” în relaţia cu astfel de ţări.

Uniunea Europeană a exportat aproximativ zece milioane de doze de vaccinuri anticoronavirus în Marea Britanie în perioada 1 februarie – 15 martie, dar nu a primit nicio doză din vaccinurile produse de Astra Zeneca pe teritoriul britanic.