Confidenţialitate

Război în Ucraina, ziua 34: Negocieri pentru pace la Istanbul

Noi negocieri față în față sunt programate, marți, la Istanbul. Delegațiile celor două tabere au ajuns, luni seară, în metropola din Turcia, o țară angajată în găsirea unei soluții de pace.

Ucraina a avertizat din start că nu va accepta concesii teritoriale.

La rândul său, Organizația Națiunilor Unite va căuta să obțină un armistițiu, trimițând un emisar la Moscova și Kiev.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns că războiul a făcut ca mii de oameni să moară fără sens și 10 milioane de ucraineni au fost strămutați, în principal femei și copii, iar bBombardamentele au distrus sistematic infrastructura esențială.

Invitat al serii de luni la Europa FM, istoricul Armand Goșu – specialist în spațiul ex-sovietic – a opinat că războiul din Ucraina (ajuns în cea dea- 34-a zi) este, în prezent, diferit față de momentul izbucnirii ostilităților.

Trupele ruse își consolidează prezența pe anumite aliniamente. Avansul pe alte sectoare de front a fost blocat. Forțele ucrainene au reușit primele contraofensive, îndepărtând invadatorii de unele centre urbane. Militarii ruși au fost împinși la 65-70 de kilometri față de Kiev.

Irpin, o suburbie a capitalei Ucrainei, a fost eliberat, anunță primarul localității.

Potrivit profesorului Armand Goșu, cele mai grele lupte se duc în continuare la Mariupol, port devastat după 3 săptămâni de asediu. Orașul se confruntă cu o catastrofă umanitară.

Peste 200.000 de locuitori au fugit din calea armelor. Coridoarele umanitare au fost deschise doar înspre Rusia.

În general, exodul civililor din orașele ucrainene bombardate de armata rusă a încetinit. Vicepremierul Irina Vereşciuc a deplâns ieri blocarea tuturor coridoarelor umanitare.
Autoritățile de la Kiev au primit avertismente că forţele de ocupație ar putea înscena provocări pe rutele planificate pentru evacuarea civililor.

Armand Goșu mai crede că marele dezgheț al primăverii va dezavantaja armata rusă, ale cărei tancuri se vor scufunda în noroi. În schimb, se crează un mediu perfect pentru rezistența ucraineană.

Ucraina estimează pagubele provocate de război la jumătate de miliard de euro. De asemenea, anul agricol este compromis în multe zone ale țării.

Războiul din Ucraina pune presiune pe economiile din regiune.

Aflat la București, comisarul european Paolo Gentiloni a opinat că statele comunitare se vor confrunta cu inflație și prețuri crescute. Totuși, nu se prefigurează o penurie a produselor alimentare.