Confidenţialitate

Război în Ucraina, ziua 23: Continuă evacuarea persoanelor din subsolul teatrului bombardat | VIDEO

În portul ucrainean Mariupol, echipele de salvare au scos de sub dărâmături peste o sută din cele o mie de persoane care au rămas blocate în adăpostul subteran al teatrului din oraş, bombardat miercuri de forțele ruse. Moscova a negat că ar fi lansat un atac intenţionat asupra clădirii.

Italia s-a arătat dispusă să asigure reconstruirea teatrului când războiul se va încheia.

Mare parte din Mariupol a devenit o ruină.

Cel puţin 20 de oameni au fost uciși, iar 25 au fost răniţi la Merefa, în tiruri de artilerie rusă care au vizat o şcoală şi un centru cultural. Unii dintre supraviețuitori sunt în stare gravă.

Bombardamentele au omorât zeci de persoane la Cernihiv.

O piață din Harkovul asediat a fost cuprinsă de flăcări.

Gara din Odessa a fost luată cu asalt de ucraineni care au fugit din orașul Mykolaiv.

Procuratura ucraineană a anunțat că, de la începutul invaziei, au fost uciși peste 100 copii și peste 120 au fost răniți. Aproape 500 de unități de învățământ au fost avariate sau distruse. De asemenea, 11 spitale au fost ținta bombardamentelor.

Revista americană Time a publicat pe copertă o imagine în care un militar ucrainean ajută o mamă și copilului acesteia să fugă din Bucha.

Asociația Human Rights Watch le-a cerut oficialilor ucraineni să înceteze publicarea de fotografii și videoclipuri cu prizonieri ruși de război, în care sunt făcute publice datele personale ale acestora. Protejarea prizonierilor de război este stipulată în Convenția de la Geneva.

Procuror al Curții Penale Internaționale, britanicul Karim Khan a fost în vizită în Ucraina. Sute de probe și mărturii au fost adunate pentru dosarul împotriva Rusiei.

Serviciile militare britanice de spionaj (SIS/MI6) susțin că invazia din Ucraina se află, în mare parte, într-un punct mort pe toate fronturile, iar forţele ruse au înregistrat pierderi grele şi progrese minime în ultimele zile. Totuși, există temeri că, după ceea ce pare o pauză, atacurile vor fi puternice, potrivit unei analize militare occidentale.

În Marea Neagră, rușii au scufundat o navă comercială sub pavilion panamez și au avariat alte două.

La a patra rundă de tratative pentru pace, dialogul s-a dovedit dificil. “Poziţiile părţilor sunt diferite”, a transmis Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene.

Preşedintele turc s-a oferit să medieze o întâlnire față în față, la Ankara sau Istanbul, între omologii rus şi ucrainean. Recep Erdogan i-a transmis lui Vladimir Putin că o încetare a focului de durată ar putea deschide calea către o soluţie pe termen lung.

Într-o alocuțiune susținută joi în Parlamentul german, prin videoconferință, președintele ucrainean a reluat apelul pentru suplimentarea ajutoarelor militare și instituirea unei interdicții de survol. Volodimir Zelenski a cerut Germaniei să distrugă zidul nevăzut împotriva libertăților, pe care Vladimir Putin încearcă să-l ridice în Europa pentru a o diviza.

Preşedintele american și omologul chinez vor discuta vineri, prin telefon, despre războiul din Ucraina. Până acum, Beijingul a făcut apel către părțile beligerante să găsească o soluție diplomatică, evitând să condamne invazia rusă.

După ce președintele SUA l-a numit “criminal de război” pe omologul rus, Kremlinul a oferit un răspuns oficial. “Statele Unite nu au dreptul să dea lecţii Rusiei despre crimele de război”, a transmis administrația lui Vladimir Putin, amintind că americanii au obținut capitularea japonezilor, în 1945, prin bombele atomice lansate asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki.

Joi, Joe Biden l-a calificat pe Vladimir Putin drept “dictator sângeros”.

SUA au respins scenariul că ar dezvolta arme biologice în laboratoare din Ucraina, acuzând Rusia că inventează naraţiuni false pentru a-şi justifica agresiunea armată.

Surse jurnalistice independente au relatat că la Moscova a fost reținut generalul Roman Gavrilov, adjunct în cadrul Rosgvardia, Garda Națională a Rusiei, care a suferit pierderi uriașe pe frontul din Ucraina. Kremlinul a anunțat că operațiunea militară din Ucraina dezvăluie cine sunt „trădătorii” în Rusia şi permite o „purificare” a ţării.

Într-un mesaj video către poporul rus, actorul american Arnold Schwarzenegger a transmis că președintele Vladimir Putin i-a înșelat pe militari și pe cetățenii de rând. “Acesta nu este un război de apărare, este un război ilegal (…) Viețile și viitorul vostru sunt sacrificate pentru un război fără sens, condamnat de întreaga lume”, a spus starul hollywoodian, care a deținut în trecut funcția de guvernator al Californiei.