Confidenţialitate

Război în Ucraina, ziua 145. Nikopol, ținta bombardamentului rusesc în timpul nopții | LIVE UPDATE

Rușii continuă atacul asupra Ucrainei. Pe timpul nopții, trupele militare rusești au atacat Nikopolul, în timp ce consilierul primarului din Mariupol a declarat că rușii își întăresc prezența armată în sudul țării. Tot luni, 18 iulie 2022 – ziua 145 din războiul Rusia-Ucraina – Volodimir Zelenski a anunțat într-o postare pe Facebook că i-a demis pe procurorul general – Irina Venediktova – și pe șeful Serviciului de Securitate (SBU) – Ivan Bakanov.

UPDATE 09:45. Nikopol, ținta bombardamentelor rusești pe timpul nopții

Valentyn Reznichenko, guvernatorul din Dnipropetrovsk, a scris pe Telegram că orașul a fost bombardat peste noapte

„Trupele rusești au bombardat Nikopol în timpul nopții cu tunuri anti-aeriene. Peste 60 de obuze au fost lansate înspre cartiere rezidențiale și spre oraș. A fost rănită o persoană de 75 de ani. Aceasta se află în spital. Zeci de clădiri rezidențiale private au fost distruse”, a scris acesta pe Telegram, fiind citat de The Guardian.

UPDATE 09:20. Rusia își întărește prezența în sud, spun Ucraineni

Oficialii din Ucraina susțin că trupele rusești își consolidează forțele în sudul Ucrainei, relatează CNN.

Petro Andriușenko – consilier al primarului din Mariupol, oraș ocupat, a declarat „Continuăm să înregistrăm mișcarea echipamentelor militare în Mariupol”.

UPDATE 09:15. Șefii diplomaților Uniunii Europene discută luni despre noi sancțiuni împotriva Rusiei

Șefii diplomațiilor din Uniunii Europene se reunesc, astăzi, pentru a discuta despre înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-un moment în care Moscova este acuzată că a desfăşurat lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei.

Miniştrii de externe din blocul comunitar vor discuta despre un nou set de sancțiuni.

UPDATE 09:00. Jurnalista a fost eliberată din arest

„Sunt acasă. Totul este în regulă. Dar acum știu că este mai bine să pleci de acasă cu o geantă și un pașaport, pentru orice eventualitate”, a scris jurnalista pe Facebook.

UPDATE 08:00: Jurnalista care a protestat în direct la televiziune, Marina Ovsiannikova, a fost arestată

Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în direct la televiziunea din Rusia, a fost arestată. Aceasta a apărut în direct la televizor cu o pancartă care avea un mesaj critic la adresa acțiunilor Moscovei.

Până acum nu a fost făcută nicio declarație oficială despre arestarea sa.

 

Știre inițială

Președintele Ucrainei a anunțat într-o postare pe pagina sa de Facebook că i-a demis pe procurorul general – Irina Venediktova – și pe șeful Serviciului de Securitate (SBU) – Ivan Bakanov.

Volodimir Zelenski a explicat că a făcut asta pentru că mai mulți subalterni ai celor doi sunt suspectați de trădare și de colaborare cu forțele ruse în teritoriile ocupate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Irpin, Ucraina: Zeci de familii locuiesc în vagoane de tren după ce casele le-au fost distruse