Confidenţialitate

Război în Ucraina, ziua 19: Noi discuții, luni, între Kremlin și Kiev. Peste 2.500 de oameni au murit în urma bombardamentelor din Mariupol

Eforturile diplomatice se intensifică în timp ce ostilitățile dintre trupele ruse și cele ucrainene intră în cea de-a 19-a zi. Organizația Națiunilor Unite are programate, săptămâna aceasta, mai multe reuniuni consacrate războiului.

Update 15.42 Peste 2.500 de oameni au murit în urma bombardamentelor rusești din Mariupol, spun un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. De asemenea, o femeie și bebelușul său au decedat, după ce fuseseră răniți în atacul asupra unei maternități din Mariupol de săptămâna trecută.

Update 14.28 Armata rusă ar fi distrus o linie de mare voltaj ce conecta centrala nucleară de la Cernobîl de rețeaua de electricitate, potrivit companiei de energie a statului ucrainean. Acest lucru a survenit la puțin timp de la restaurarea rețelei electrice a centralei nucleare, notează BBC, care adaugă că nu a putu verifica informațiile.

Update 11.46 India ia în considerare oferta Rusiei de a cumpăra petrol nerafinat și alte bunuri la prețuri reduse, potrivit Reuters, care citează două surse oficiale din India. În urma invaziei Rusiei în Ucraina, majoritatea țărilor care cumpărau petrol și gaze naturale din Rusia au renunțat la contracte.

Update 8.43 Instalație de producție de avioane Antonov, situată în nordul Kievului, a fost bombardată de forțele invadatoare, potrivit autorităților din capitala țării vecine, notează BBC.

Update 8.40 Înainte de o nouă rundă de negocieri între Kiev și Moscova, programate să înceapă la 10:30, speranțele unui progres diplomatic sunt tot mai mari, după ce negociatorul ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat că „Rusia începe să discute tot mai constructiv”. Citiți mai multe aici.

Noi negocieri între părțile beligerante sunt programate, luni, prin videoconferință. Ucraina amintește că este deschisă la dialog, dar nu se va preda şi nu va accepta ultimatumuri ale Rusiei.

Înțelegerile privind coridoarele umanitare au fost, în continuare, încălcate. Un tren de pasageri care evacua civili din estul Ucrainei a fost atacat de ruși, mecanicul fiind ucis. Garnitura transporta inclusiv copii.

Potrivit părții ucrainene, 35 de tineri au fost uciși și peste 100 au fost răniți la o bază militară de lâng Liov. Ministerul rus al Apărării susțin, însă, că a lichidat aproape “180 de mercenari străini”.

De altfel, atacurile au devenit tot mai agresive în vestul Ucrainei, spre îngrijorarea președintelui polonez. Andrzej Duda consideră că Alianța Nord-Atlantică va trebui să își schimbe strategia.

Prin vocea secretarului său general, Alianța Nord- Atlantică a denunțat numărul tot mai mare de victime civile şi “distrugerile necugetate” comise de forţele ruse. Jens Stoltenberg și-a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea folosi arme chimice în acest război.

Într-un asemenea scenariu, Rusia va plăti un “preţ scump”, a avertizat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan. Departamentul Apărării de la Washington a reiterat că Statele Unite şi aliaţii vor apăra teritoriul NATO în cazul de atac.

Bursa de la Moscova va rămâne închisă și săptămâna aceasta. Sancţiunile internaţionale au îngheţat jumătate din rezervele în aur şi valută ale Rusiei, în valoare de peste 600 de miliarde de dolari.  Kremlinul contează pe sprijinul Beijingului pentru a face față situației, în contextul închiderii pieţelor occidentale.

China va suporta „cu siguranţă” consecinţe dacă va ajuta Rusia, au avertizat Statele Unite. Ambasada chineză în Statele Unite a descris ca preocupantă situația din Ucraina şi a anunţat că depune eforturi pentru a evita escaladarea confruntărilor militare.

Deși a evitat să condamne direct invazia militară rusă, Beijingul a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.

Între timp, Avocatul Poporului ucrainean acuză asupra orășelului Popasna, din regiunea estică Lugansk, armata rusă a recurs la bombe cu fosfor, care sunt interzise prin Convenția de la Geneva.

Preşedintele ucrainean a vizitat, duminică, un spital din Kiev în care sunt tratați militari răniţi. Volodimir Zelenski i-a decorat atât pe aceștia, cât și pe cadrele medicale care îi îngrijesc.

Şeful diplomaţiei europene a condamnat răpirea primarilor din două oraşe ucrainene, anume Melitopol şi Dniprorudne. Josep Borrell consideră că Rusia încearcă să instaleze “structuri guvernamentale alternative ilegitime” în Ucraina, o “ţară suverană”.

Asediat de forţele ruse de peste o săptămână, portul sudic Mariupol își epuizează ultimele rezerve de hrană şi apă, spun autorităţile locale. Orașul nu are apă, încălzire sau electricitate. Trupele de ocupație au continuat să atace ţinte civile. Peste 2.000 de civili au fost uciși în bombardamente.

Există informații că la Herson, aflat sub controlul armatei ruse, este în pregătire un referendum pentru o așa-zisă independență.

Într-o convorbire telefonică avută duminică, președintele Klaus Iohannis i-a transmis omologului ucrainean că toți refugiații vor fi bine primiți în România. Volodimir Zelenski a mulțumit pentru sprijin.

De la începerea ostilităților, 3.750 de refugiați au solicitat azil în România. Refugiații au la dispoziție o aplicaţie prin care sunt prezentate coridoarele verzi de tranzit pe teritoriul țării noastre.

2,7 milioane de persoane au fugit din calea armelor. Europa nu s-a mai confruntat cu un aflux atât de rapid de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a declarat Înaltul Comisar pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Poliția rusă a arestat, duminică, sute de participanți la proteste față de război. La Sankt Petersburg, mai mulți jurnaliști prezenți la fața locului au fost reținuți. La Nijni Novgorod, o protestatară a fost săltată de forțele de ordine pentru că a afişat un panou alb.

Bursa de la Moscova va rămâne închisă și săptămâna aceasta.

Sancţiunile internaţionale au îngheţat jumătate din rezervele în aur şi valută ale Rusiei, în valoare de peste 600 de miliarde de dolari. Kremlinul contează pe sprijinul Beijingului pentru a face față situației şi să își extindă cooperarea actuală, în contextul închiderii pieţelor occidentale.

China va suporta ”cu siguranţă” consecinţe dacă va ajuta Rusia, au avertizat Statele Unite.

Ambasada chineză în Statele Unite a descris ca preocupantă situația din Ucraina şi a anunţat că depune eforturi pentru a evita escaladarea confruntărilor militare.

Deși a evitat să condamne direct invazia militară rusă, Beijingul a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.