Confidenţialitate

Rațiunea Zilei, cu Cătălin Striblea: La ce bun să faci parte dintr-o Uniune în care partenerii refuză să te ajute?

Joi noapte o întâlnire a miniștrilor de finanțe din zona Europa s-a terminat cu aplauze și urale din partea celor prezenți. Toată lumea a căzut de acord cu folosirea a 500 de miliarde de euro ca să salveze economiile țărilor afectate de criză. Decizia vine după o lună… o lună de nesiguranță. Și atunci te întrebi, la ce bun să ai așa o Uniune dacă nu poți primi ajutor rapid în cea mai mare criză a vieților noastre?

Întâlnirea a avut loc pe fondul unei depresii uriașe, cel puțin în Italia. Țara cu aproape 20 de mii de morți și cu mai mult de 140 de mii de îmbolnăviri suferea cumplit, mai ales că procesul de negociere a durat mai bine de o lună. În acest timp, cu economia prăbușită și zeci de mii de oameni sărăciți, italienii au început să se întrebe la ce bun să faci parte dintr-o Uniune în care partenerii refuză să te ajute.

Italia este deja brăzdată de naționalism puternic și mai multe voci au început să vorbească de posibilitatea unui exit din Uniune. Chiar și voci oficiale au spus că ce se negociază acum este de fapt viitorul Uniunii Europene. Spania a acuzat restul lumii că nu vrea să-i ușureze povara pe care o simte în acest moment.

Ambele state și-ar fi dorit un mecanism de împrumut cu așa numite corona bonduri care să fie aplicabil tuturor statelor membre. Pentru că ambele țări au mari probleme, nu numai în această perioadă, cu gestionarea banilor publici, blocul nordic și bogat a spus stop. Austria, Olanda și Germania din spate nu au vrut să audă de împrumuturi comune.

Toate știu prea bine că le va reveni factura de plată și deja cetățenii din statele lor spun că “de ce trebuie să plătim tot noi pentru cei mai săraci din sud”. Vă atrag atenția că această discuție nici măcar nu-i privește pe adevărații săraci, adică cei din est.

Păi, și atunci la ce e bună Uniunea Europeană?, a revenit și mai puternic întrebarea. Era fix momentul pe  care-l așteptau pentru a arăta că, de fapt, totul nu este decât un mecanism de potențare a statelor mari, iar restul sunt ucise prin birocrație.

Răspunsul e mai simplu și trebuie să fii rău voitor să nu-l vezi. Austria, Germania și Franța au ajutat Italia cu materiale sanitare. Germania primește pacienți de peste tot din cele mai afectate țări. Banca Centrală de Investiții a mărit liniile de creditare până la 700 de miliarde de euro. S-a înființat un fond de răspuns medical cu sume care vor pleca în toate statele membre. Numai România are acces la peste 3 miliarde de euro, mai mult decât Franța. De asemenea, toate statele din Schengen au reușit să pună la punct un plan de culoare pentru transportul mărfurilor dintr-o țară într-alta. Și nu în ultimul rând, UE finanțează din banii săi, alături de statele G20, căutarea unui vaccin.

Da, putem cădea de acord că UE este un campion al birocrației și că statele mari au avantaje importante. Și, da, se mișcă greu pentru că politicienii au dublă responsabilitate față de blocul comunitar și față de publicul național. Dar poți fi sigur că atunci când se mișcă, rezolvă probleme. Pentru sceptici, doar o întrebare: ne-am fi descurcat singuri azi?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rubrica Rațiunea Zilei, cu Cătălin Striblea, este de luni până vineri pe frecvențele Europa FM în emisiunile Deșteptarea și România în Direct.

O puteți găsi pe www.europafm.ro și sub formă de podcast, accesibil inclusiv în Aplicația Europa FM, iTunes și Spotify, dar și sub formă de episoade audio direct pe canalul de YouTube Europa FM.