Confidenţialitate

Rata anuală a inflației a scăzut în luna aprilie la 5,9%. Scumpiri la margarină și cartofi. Scăderi de preț la gaze și energie electrică | AUDIO

Rata anuală a inflaţiei a coborât în aprilie la 5,9% – de la 6,6% în martie. Cel mai mult s-au scumpit serviciile – cu 10 procente faţă de aprilie anul trecut, arată datele transmise de INS. Alimentele s-au scumpit cu puțin peste 2%, iar preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu peste 7 procente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

​Luna trecută, inflația anuală a coborât sub 6%, fiind alimentată de scumpirea cu 26% a serviciilor poștale, a detergenților cu peste 25,5% și a medicamentelor – cu aproape 24 de procente.

Cresteri importante de tarife s-au înregistrat la serviciile de apă, canalizare si salubritate – 16,5% – şi la serviciile medicale – peste 13 procente, potrivit Institutului Național de Statistică.

Dintre produsele alimentare, cele mai mari scumpiri au fost la conservele din fructe (10,8%), la carnea de vită – peste 9 procente – şi la peștele proaspăt – al cărui preț a crescut cu aproape 8%.

Berea s-a scumpit în ultimul an cu 9 procente, iar vinul cu 8,4%.

În ultimul an, făina s-a ieftinit cel mai mult: cu peste 30 de procente. Tarifele la energia electrică s-au redus cu 3% în aceeasi perioadă.

Țigările și tutunul, mai scumpe cu 2,3%

În aprilie 2024 față de martie 2024, preţurile produselor alimentare s-au majorat cu 0,4%, iar ale serviciilor cu 0,6%.

Mărfurile nealimentare s-au ieftinit ușor.

În privința serviciilor, călătoriile cu avionul s-au scumpit cel mai mult în ultima lună – cu aproape 11%.

Dacă ne referim la alimente, cele mai mari creșteri de prețuri au fost la margarină (4,3%) și cartofi (2,5%). În cazul mărfurilor nealimentare, energia termică şi-a majorat tarifele cu 4,2%, iar tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 2,3 procente.

La polul opus, cele mai importante scăderi față de luna martie s-au consemnat la gaze și energie electrică.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Analiză ZF: Prețul polițelor RCA a crescut cu peste 40% în ultimul an | AUDIO