Confidenţialitate

Raspandirea Ebola, declarata ”urgenta internationala” de OMS

Comitetul de urgenţă al OMS, reunit la Geneva, consideră ‘în unanimitate că sunt reunite condiţiile unei urgenţe de sănătate publică la nivel mondial’. Directorul general al OMS, Margaret Chan, a declarat că ‘pentru oprirea propagării virusului este esențial un răspuns internaţional coordonat’.

La fel de important este ca oamenii să fie foarte bine informați, a spus doctorul Keiji Fukuda din cadrul OMS: ‘Acest virus se transmite prin contact direct cu sânge și alte lichide corporale. De aceea, spunem că știm cum poate fi oprit acest virus. Este foarte important ca oamenii să știe că toți cei infectați trebuie duși urgent la spital pentru a fi tratați. În acest fel cresc șansele de supraviețuire. Cu cât virusul este depistat mai devreme, cu atât e mai bine și cu atât putem preveni contaminarea altor oameni’.

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății a cerut comunității internaționale să ajute urgent țările afectate de focarul febrei Ebola.

Pe de altă parte, Comitetul OMS a exclus impunerea unor restricţii privind călătoriile internaţionale sau comerţul internaţional. Dar a declarat că ‘statele trebuie să se pregătească să depisteze şi să trateze cazuri de infectare cu Ebola’ şi să faciliteze evacuarea cetăţenilor lor, în special a personalului medical, care a fost expus la acest virus.

Epidemia de Ebola, care a provocat moartea a peste 900 de persoane, este considerată cea mai gravă din ultimele patru decenii.