Confidenţialitate

Rășinari și Păltiniș, două destinații must-see

Dat fiind că se află destul de aproape de orașul Sibiu, cel mai bine ar fi să includeți Rășinari și Păltiniș într-un circuit turistic.

 

Din Sibiu până la Rășinari sunt 8 kilometri. Drumul până în satul lui Emil Cioran este foarte bun, iar peisajele minunate; trecem pe lângă Muzeul în Aer Liber Dumbrava Sibiului, așa că putem face un popas și aici pentru o plimbare printre căsuțele țărănești.

 

În Rășinari, veți constata că nu sunt prea multe de făcut, dar e un loc ce merită văzut. Sunt câteva biserici vechi, este Casa Memorială Octavian Goga, iar pe o costișă se zărește cimitirul unde se juca Cioran când era copil, după cum mărturisea într-un interviu. Casa filozofului nu poate fi vizitată de turiști. În schimb, poate fi vizitat Muzeul Etnografic, unde sunt expuse obiecte care amintesc de vechile ocupaţii ale sătenilor.

 

Dar cel mai frumos este să te plimbi pe ulițele satului, străjuite de o parte și de alta de case colorate, construite în stil săsesc. Localitatea pare aproape părăsită, pentru că din spatele porților înalte rar răzbate până în stradă câte o voce sau un lătrat de câine.

 

În Păltiniș mergi dacă ești pasionat de sporturile de iarnă. La peste 1.400 de metri, într-un peisaj de vis, se schiază deja. Din Rășinari până în Păltiniș sunt doar 19 kilometri, însă distanța se parcurge destul de greu pentru că drumul este plin de curbe periculoase. Însă este și o parte bună: puteți să vă bucurați de priveliște în timp ce urcați muntele.

 

Cât despre cazare, în zonă sunt foarte multe vile, cabane și hoteluri. Așa că cei care nu vor să iasă pe pârtie se pot relaxa în hotel sau într-un restaurant.

 

Nu uităm că în Păltiniș s-a retras filosoful Constantin Noica și tot aici a creat Școala de la Păltiniș. Lângă casa memorială se află și mormântul lui Noica.

sursa foto: www.sibiu-turism.ro