Raportor ONU: Atacul care l-a ucis generalul iranian Soleimani a încălcat legislaţia internaţională

Atacul american cu dronă din luna ianuarie care l-a ucis, la 3 ianuarie, pe generalul iranian Qassem Soleimani a reprezentat o încălcare a legislaţiei internaţionale, susține Agnes Callamard, un investigator pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite, relatează Reuters.

Administrația de la Washington nu a reuşit să ofere dovezi suficiente referitoare la iminenţa unui atac împotriva intereselor sale ca să justifice atacarea convoiului în care se afla liderul militar de la Teheran, se afla într-o vizită în Irak la momentul respectiv.

Atacul a încălcat Carta ONU, a notat Agnes Callamard într-un raport care cere responsabilitate pentru uciderile ţintite prin intermediul dronelor şi pentru a reglementare mai bună a armelor.

”Lumea se află într-un moment critic, într-un posibil punct de inflexiune, când este vorba despre utilizarea dronelor…Consiliul de Securitate lipseşte din acţiune; comunitatea internaţională, intenţionat sau nu, păstrează tăcerea”, afirmă investigatorul independent.

Agnes Callamard îşi va prezenta, joi, concluziile Consiliului pentru Drepturile Omului, oferind statelor membre şansa de a discuta ce măsuri să ia.

SUA nu mai sunt membre ale acestui for, din care s-au retras în urmă cu doi ani.

Qassem Soleimani a organizat campania Iranului de a scoate forţele americane din Irak şi a construit reţeaua iraniană de armate de proximitate în Orientul Mijlociu. Washingtonul l-a acuzat pe Soleimani că a organizat atacuri ale miliţiilor aliate Iranului împotriva forţelor americane din regiune.

Iranul a reacţionat, la rândul său, cu un atac cu rachete împotriva unei baze irakiene unde staţionau soldaţi americani. Câteva ore mai târziu, forţele iraniene aflate în alertă maximă au doborât un avion de pasageri ucrainean care decola din Teheran.

Iranul a emis, recent, un mandat de arestare împotriva lui Donald Trump şi a altor 35 de oficiali americani, în legătură cu uciderea lui Qassem Soleimani, şi a cerut sprijinul Interpol.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS