Confidenţialitate

Raport WWF: PIB-ul global anual este amenințat de criza apei | AUDIO

PIB-ul global anual este amenințat în proporție de 60% de criza apei, anunță WWF, Fundația Mondială a Naturii, în prima estimare realizată vreodată a valorii economice a apei.

De Ziua Mondială a Hranei , ONG-ul pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural a publicat un raport din care reiese că apa, cea mai preţioasă resursă din lume, este și cea mai subevaluată. Criza apei este estimată la 58 de trilioane de dolari americani, echivalentul a 60% din PIB-ul global, raportat la anul 2021.

Începând cu anul 1970 și până în prezent, planeta a pierdut o treime din zonele umede rămase. Și populaţiile speciilor care trăiesc în ecosisteme de apă dulce a scăzut cu 83%.

În consecință, a crescut numărul oamenilor care se confruntă cu deficit de apă potabilă şi insecuritate alimentară, iar această tendinţă accentuează presiunile economice, se mai arată în raport.

„Apa este una dintre pietrele de temelie pe care se construieşte viitorul nostru. Este timpul ca guvernele, companiile şi instituţiile financiare să investească în protejarea şi restaurarea ecosistemelor noastre de apă dulce, pentru a ne asigura că vom construi un viitor în care apa curge din abundenţă pentru toţi”, a declarat Dr. Kirsten Schuijt, director general al WWF International.

Foto: Shutterstock