Confidenţialitate

Raport FMI: Economia Germaniei s-ar putea contracta în 2023 | AUDIO

Raport publicat de Fondul Monetar Internațional – Economia germană s-ar putea contracta uşor anul acesta, din cauza şocului provocat de preţurile la energie şi a înăspririi condiţiilor financiare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

FMI estima în primăvară o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în 2023. În 2024 şi 2025, PIB-ul celei mai mari economii europene ar urma să revină pe creştere, apreciază instituţia financiară internaţională în raportul de ţară pentru Germania.

Pe termen mediu, creşterea medie a Produsului Intern Brut ar urma să scadă sub 1%, în urma accelerării efectelor îmbătrânirii populaţiei şi a lipsei unei creşteri semnificative a productivităţii.

Analiștii se așteaptă ca inflaţia să scadă în continuare, în urma atenuării preţurilor energiei şi a înăspririi politicii monetare, dar se vor resimţi efectele presiunilor salariale, avertizează Fondul Monetar Internațional.

În mai, Oficiul Federal de Statistică a anunţat că economia Germaniei a înregistrat o contracţie de 0,3% în primele trei luni ale anului, după un declin de 0,5 procente în ultimul trimestru al anului trecut.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

Sursa foto: Unsplash / Michael Longmire

Citește și: Franța: Guvernul ia în calcul prețuri mai mari pentru băuturile alcoolice | AUDIO