Confidenţialitate

Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului, CNSAS și CNDC, în dezbaterea Comisiilor juridice din Parlament

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se vor reuni, marţi, pentru a dezbate rapoartele privind activitatea Avocatului Poporului pe anii 2019 şi 2020.

Şedinţa este programată la ora 14.00.

O eventuală respingere în plenul legislativului va atrage demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

De asemenea, parlamentarii jurişti au pe ordinea de zi rapoartele de activitate ale Consiliului Legislativ pe anul 2019 şi Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pe anii 2018 şi 2019.

Comisiile juridice şi pentru drepturile omului urmează să discute şi raportul privind activitatea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării pe anul 2019.

La 18 mai, preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că obiectivul coaliţiei de guvernare este alegerea unui nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare.

Ludovic Orban a precizat, însă, că, în cadrul coaliţiei, nu s-a luat încă o decizie în privinţa candidatului pentru această demnitate.

“Întâi trebuie să finalizăm procedura de demitere a Avocatului Poporului. (…) Nu am luat încă o decizie şi noi avem propunerea noastră în cadrul coaliţiei. Vedem dacă USR PLUS vine cu o propunere, vom decide. Am decis ieri în coaliţie să solicităm reprezentanţilor noştri în Comisiile juridice să finalizeze raportul, astfel încât, la prima reuniune a plenului, să putem să dezbatem acest punct”, a explicat acesta, amintește Agerpres.

Potrivit Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, “mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces. Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale