Confidenţialitate

Rafinăria Petromidia a fost amendată, din nou, de Garda de Mediu | AUDIO

Rafinăria Petromidia a fost din nou amendată de Garda de Mediu. După explozia urmată de incendiu din data de 2 iulie în urma căreia trei petroliști și-au pierdut viața rafinăria a fost amendată cu 50.000 de lei. Acum, valoarea sancțiunii contravenționale pe care combinatul va trebui să o plătească în urma unor reclamații din partea locuitorilor din Năvodari este dublă.

După explozia de la începutul lunii iulie, din Petromidia, când, din cauza fumului toxic, populația din Năvodari și Mamaia Nord a fost avertizată prin Ro-alert să evite zona pe o rază de 1000 mp, Garda de Mediu Constanța a fost asaltată de reclamații.

Cele mai multe sesizări au fost în intervalul 17-20 iulie când localnicii se plângeau de mirosuri persistente de gaz sau petrol.  Activitatea Rafinăriei Petromidia era suspendată, instalațiile tehnologice oprite.

În urma reclamațiilor, comisarii Gărzii de Mediu au efectuat verificări pe platforma industrială Petromidia, unde se fac lucrări de revizie – curățare instalații rafinare, în urma incidentului din 2 iulie. S-a constatat ca în timpul efectuării lucrărilor de reparații/revizie nu s-au luat  măsurile  necesare pentru prevenirea poluării.

Pentru neregulile constatate, s-a aplicat o amendă  in valoare de 100.000 de lei, conform legii privind emisiile industriale. Este a doua amendă primită de rafinăria Petromidia. În data de 19 iulie Garda de Mediu a sancționat-o cu 50.000 de lei pentru nerespectarea regulilor de control asupra substanțelor periculoase.

Amenda nu a fost contestată. Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța are in lucru un dosar penal pentru ucidere din culpă in formă agravantă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ghiulfer Predescu