Confidenţialitate

Raed Arafat: La magazin toată lumea merge, dacă le lăsăm deschise până la 24.00 tot va merge lumea | AUDIO

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență consideră că acestea sunt soluțiile pentru ca în transportul public și în magazine să nu se formeze aglomerație, odată introduse noile restricții.

În localitățile cu peste 4 cazuri Covid la mia de locuitori, în weekend (vineri, sâmbătă și duminică), magazinele închid la ora 18.00 iar circulația se oprește la ora 20.00.

„Decalarea programului de muncă este foarte important ca să nu aglomerăm mijloacele de transport public. (…) Cu asta evităm și aglomerarea la magazine. Haideți să vedem dacă oamenii se adaptează, nu se adaptează, ce se va întâmpla. Nu suntem singura țară care aplică aceste reguli”, spune ședul DSU.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat măsura programului redus al magazinelor, până la ora 18.00 și interzicerea circulației după ora 20.00, în zonele cu incidență 4:

„Sunt multe țări care au programul redus de ore în care oamenii să se întoarcă acasă. Diferența dintre România și ele este că acolo, odată luată măsura se aplică în întreaga țară, la noi se aplică după incidențe. La magazin toată lumea merge, și dacă le lăsăm deschise până la 24.00 tot toată lumea va merge. Regula magazinului a fost corelată cu regula interzicerii circulației. Dacă circulația se interzice la ora 20.00, atunci, cu două ore înainte, magazinele se opresc, ca și lucrătorii din magazine să ajungă acasă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Bucureștiul riscă să ajungă la rata de infectare de 7,5 cazuri la mia de locuitori,  mai spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. În aceste condiții, întreaga săptămână programul magazinelor se va încheia la ora 18.00 iar circulația se va opri la ora 20.00:

„Este posibil, la modul în care crește. Ce este posibil este să ajungă și la 7,5, dacă ajunge la 7,5, atunci se aplică regula de la 7,5.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Aceste restricții se pot anula pe măsură ce tot mai mulți români se vor vaccina, mai spune Raed Arafat. Câteva milioane de doze de vaccin anti-Covid ar urma să sosească în România din aprilie:

„Ne permit poate să controlăm situația cât de cât, până când vaccinarea merge mai departe.  Dacă oamenii se vaccinează și vor veni câteva milioane de doze în următoarea perioadă, speranța noastră în următoarea perioadă este ca toate măsurile astea să devină istorie pentru noi, să revenim, încet încet, la normalitate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.