Confidenţialitate

Raed Arafat: Există risc de viitură la Tăul Mare. Oamenii au fost avertizați, dar unii au refuzat să plece | AUDIO

Nivelul barajului Tăul Mare, de la Roșia Montană, trebuie redus cel puțin cu 5 metri, astfel există riscul unei inundații, spune, la Europa FM, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – Raed Arafat.

Militari intervin cu motopompe de evacuare a apei, însă operațiunea ar putea dura și câteva zile. Totul se întâmpla după o avarie la golirea de fund a barajului.

Raed Arafat despre operațiunile care se dereulează chiar în aceste momente.

„După vizita care s-a făcut cu expertul în structuri hidrotehnice s-a hotărât că trebuie coborât nivelul apei din baraj măcar cinci metri. Deja au început pompierii cu motopompele de capacitate mare să realizeze evacuarea apei către o albie.

Din calcule s-ar putea să dureze două sau trei zile”, spune Raed Arafat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile au încercat și evacuare preventivă a locuitorilor din aval, însă din 268 de oameni au fost evacuați doar 84 de persoane. Restul au refuzat evacuarea, spune la Europa FM șeful DSU.

Recomandarea este fermă: oamenii ar trebui să părăsească zona până la îndepărtarea pericolului!

Raed Arafat subliniază că riscul de viitură există, iar cazul unui astfel de incident evacuarea nu va fi posibilă în timp util.

„Au fost avertizați că în cazul unei viituri va fi imposibilă evacuarea lor în timp util. Au fost sfătuiți, dacă nu vor să plece, să fie atenți, dacă se va da mesaj ROalert de viitură, să se îndrepte către zone mai înalte.

Riscul există. Expertul a zis că până apa nu se coboară măcar cu cinci metri riscul este semnificativ”, mai spune șeful DSU.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.