Confidenţialitate

Raed Arafat: Dacă pasagerii nu poartă mască în autobuzul STB, șoferul ar trebui să refuze să plece din stație | AUDIO

Când călătorii unui autobuz nu poartă mască, șoferul ar trebui să refuze să plece din stație, susține șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a spus la Digi 24 că această regulă poate fi impusă șoferilor STB chiar de către șefii lor, în condițiile în care nu poate exista un polițist în fiecare autobuz.

”M-am oprit lângă un autobuz, în oraș, erau cel puțin trei persoane fără mască în el. Nimeni nu le zice nimic. Primul care trebuie să atragă atenția este cel care conduce autobuzul, foarte politicos: Vă rog, purtați mască. Nu port mască. Bine, noi nu plecăm de aici.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ideea lansată de șeful DSU nu poate fi pusă în practică, în primul rând pentru că pasagerii nu pot fi convinși de șoferi să poarte mască, ci de polițiști sau jandarmi, a spus la Europa FM, președintele Asociației Profesionale a Transportatorilor, Florin Ivan.

”Șoferul, ca să facă acest lucru, vă dați seama că este foarte greu. Autobuzul poate să fie foarte plin, să aibă și 30-40 de persoane, acestea nu vor asculta niciodată de șofer și e foarte greu de pus în practică o asemenea măsură. Există controlori care sunt în echipă de 4-5 persoane, și când îi îndruma (pe călători) să își pună masca, aceștia nu voiau să se conformeze. Au fost recalcitranți, au fost agresivi, dacă nu există o autoritate competentă – Poliție, Jandarmerie – nu cred că cineva va reuși să impună această măsură”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Zilnic, în mijloacele de transport în comun din București sunt călători care refuză să poarte mască sau o poartă fără să acopere și nasul. Polițiștii continuă să dea amenzi, dar, se pare că acestea nu sunt suficiente.