Confidenţialitate

Radiații în creștere la Cernobîl după invazia trupelor rusești. Ministrul Rafila spune că este “o problemă locală” | AUDIO

Apar noi detalii despre radiațiile în creștere înregistrate la fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Experții din Ucraina au explicat care este motivul creșterii nivelului de radiații după invazia trupelor rusești.

Oficialii ucrainieni nu precizează nivelul radiațiilor, însă subliniază că acesta este în creștere. Motivul este legat de invazia trupelor rusești în Ucraina, inclusiv în zona centralei nucleare închise în anul 2000.

Conform Reuters, mișcările de trupe ale armatelor rusești, cu toate echipamentele militare ridică în aer particule de praf radioactive.

Pe de altă parte, Rusia susține că nivelul de radiații este normal în jurul fostei centrale nucleare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării rus spune că în zonă vor fi detașate inclusiv trupe de parașutiști pentru a păzi zona.

Cernobîl este un punct strategic important, fiind situat foarte aproape de granița cu Belarus și nu foarte departe de capitala Kiev, mai subliniază Reuters.

În zona centralei nucleare încă se mai resimte un anumit nivel de radiații, zona fiind în continuare nelocuită, după ce reactorul patru a explodat în aprilie 1986, într-o catastrofă care a marcat lumea.

Celelalte reactoare au fost scoase din uz treptat, iar în anul 2000 centrala a fost închisă definitiv.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că nu e cazul să ne îngrijorăm. Măsurătorile făcute până acum nu arată modificări ale nivelului de radiații în România.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății:

„Am văzut și eu informația din Ucraina, se referă la o creștere locală datorită dislocării de praf, probabil că în urma luptelor. Lucrul ăsta se întâmplă, dar e o problemă locală, nu avem nicio informație legat de modificarea nivelului de radiații în România, dar sigur, dacă se ajunge într-o astfel de situație există instituții specializate care să facă recomandări populației.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Raul Bambu

Citește și: Ce este sistemul SWIFT și de ce se cere decuplarea Rusiei de la acesta. Sancțiunile impuse până acum nu sunt suficiente, spune Cîțu | AUDIO

Citește și: Armata rusă a intrat în Kiev. Planul Moscovei de a captura capitala Ucrainei include instalarea la putere a unor lideri pro-ruși

Citește și: Insula Șerpilor a fost capturată de ruși. Toți soldații ucraineni au fost uciși, anunță președintele Ucrainei

Citește și: A doua zi de război în Ucraina. Zelenski: „Ne apărăm singuri, cei puternici privesc de la distanță”. Un aparat militar, doborât peste un bloc de locuințe în Kiev | LIVE UPDATE