Putin va fi reînvestit ca președinte al Rusiei pentru al patrulea mandat

Vladimir Putin se pregăteşte să fie reînvestit luni la preşedinţia Rusiei pentru al patrulea mandat, prevăzut să dureze până în 2024, după ce s-a aflat la conducerea ţării timp de 18 ani ca şef de stat sau de guvern.

Ceremonia de învestire a fost precedată de o serie de manifestaţii anti-Putin, organizate sâmbătă pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse, la apelul principalului oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

Aceste adunări, interzise de autorităţi, au fost în cele mai multe locuri dispersate în forţă şi au condus la peste 1.500 de arestări, între care s-a numărat şi Navalnîi, eliberat între timp.

Declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale pe care o consideră orchestrată de Kremlin, Aleksei Navalnîi nu a putut să se prezinte la alegerile prezidenţiale.

În ajunul precedentei învestiri a lui Vladimir Putin, la 6 mai 2012, o manifestaţie anti-Kremlin în Piaţa Bolotnaia din Moscova s-a încheiat cu grave ciocniri cu poliţia, iar numeroşi manifestanţi au fost condamnaţi apoi la pedepse severe cu închisoarea.

După ceremonia solemnă de învestire în Marele Palat al Kremlinului, Vladimir Putin va rămâne la conducerea Rusiei până în 2024, anul când va împlini 72 de ani.

Întrebat în seara realegerii sale cu privire la posibilitatea unei candidaturi după încheierea acestui termen, al patrulea în total, el a răspuns: ‘Cred că glumiţi! Ce ar trebui să fac? Să rămân aici până la 100 de ani? Nu!’.

Fără o reformă constituţională, Putin nu va putea candida în 2024, Constituţia rusă interzicând mai mult de două mandate consecutive.

Potrivit experţilor, preşedintele rus ar putea profita de următorii şase ani pentru a-şi pregăti succesorul. Dar, pentru moment, omul forte al Rusiei nu a dat nici cel mai mic indiciu despre cine ar putea fi acesta.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS