Confidenţialitate

Publicitatea pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri ar putea fi interzisă. Aproape 80 de parlamentari au semnat un proiect în acest sens | AUDIO

Reclamele la toate tipurile de jocuri de noroc ar putea fi interzise. Aproape 80 de parlamentari din toate partidele au semnat un proiect al unui deputat PNL, care interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri.

În expunerea de motive, inițiatorii amintesc că dependenţa de jocurile de noroc a fost inclusă recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în categoria bolilor psihice.

Proiectul, care a fost depus la Parlament, ar urma să modifice Legea Audiovizualului, astfel încât să fie interzise spoturile publicitare care promovează jocurile de noroc sau pariurile sportive.

În caz contrar, amenda prevazută în proiect este între 10.000 și 50.000 de lei.

Dependența de jocurile de noroc, spun inițiatorii, a dus la numeroase tragedii în România: sinucideri după pierderea banilor, destrămarea familiilor sau a tutelei copiilor ori concedieri.

Publicitatea agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor îi afectează negativ mai ales pe copii și tineri care, indiferent de ora la care sunt difuzate spoturile, sunt cei mai vulnerabili.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Peste Prut, Republica Moldova a interzis de un an publicitatea la toate tipurile de jocuri de noroc, loterii și pariuri sportive. În țara vecină sunt interzise nu doar reclamele la radio și tv, ci și cele pe internet, distribuirea de pliante sau afișe stradale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Dependenții de jocuri de noroc ar putea fi interziși în cazinouri, potrivit unei legi promulgate de șeful statului