Confidenţialitate

Psihologia Relațiilor, cu Gáspár György | Relația cu moartea | AUDIO

Luni seara, de la ora 20, pe frecvențele Europa FM avem întâlnire, la Psihologia Relațiilor, cu psihologul Gáspár György, care răspunde întrebărilor primite de la voi prin WhatsApp la 0728.111.222 și discută despre subiectele sensibile care apar în viețile noastre.

”Potrivit psihologie relațiilor, în lumea zilelor noastre, există 3 mari tabuuri – relația cu banii, relația cu sexualitatea și relația cu moarte. Toate cele trei tipuri de relații pot reprezenta surse majore de stres, anxietate și neliniște, ar evitarea sau ignorarea acestora, nu fac altceva decât să ne crească și mai mult angoasa. Astfel, e bine să ne găsim curajul necesar și cuvintele potrivite pentru a conștientiza cum ne raportăm față de moarte și a purta o serie de conversații intime despre această certitudine în viața fiecăruia dintre noi.

În domeniul psihoterapiei, se spune că viața și moartea vin la pachet, sunt precum cele două fațete ale aceleași monezi și nu pot fi cu adevărat desprinse una de cealaltă. Ba mai mult, noi, psihologii, considerăm că nimeni nu poate trăi cu adevărat, fără să fie conștient și de existența morții. Moartea nu ne așteaptă undeva la sfârșitul vieții, aceasta este prezentă mereu alături de noi și se evidențiază prin fiecare clipă care se încheie și care nu mai revine, prin fiecare frunză care se îngălbenește și cade sau prin fiecare floare care ajunge să fie tăiată, pusă în vază și apoi odată cu ofilirea aruncată.

Fără această recunoaștere a morții, ușor putem cădea în capcana de a ne raporta față de existența noastră și față de relațiile pe care le construim cu cei din jur ca reprezentând ceva… prea puțin important. Abia atunci când ne permitem să dezbatem subiectul „moarte”, ni se oferă posibilitatea de a aprecia viața la adevărata sa valoare; de a prețui fiecare experiență și persoană dragă ca pe un dar al existenței noastre. Atunci când recunoaștem că niciunul dintre noi nu scapă de moarte, putem ajunge să apreciem inclusiv că toți suntem în aceeași barcă, că suntem mai asemănători decât am vrea să credem, ba chiar că toți suntem la fel – din acest punct de vedere. Iar asta ne poate face să fim mai blânzi și mai inimoși unii față de ceilalți.

În foarte puținele cazuri în care aducem moartea în discuție, ne raportăm ca față de un eveniment medical și încercăm să ușurăm cât mai mult situația persoanei în cauză.

Mulți dintre noi, oamenii, ajungem aproape de moarte având emoții puternice de vinovăție, furie, frică sau panică – în timp ce observațiile psihologilor care studiază subiectul moarte, ne arată că durerea și suferință poate fi cu adevărat redusă, dacă nu ne mai raportăm față de moarte cu respingere sau ignorare, ci vorbind despre aceasta și tratând-o ca parte firească a existenței umane”, spune psihologul Gáspár György.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Luni seara, pe frecvențele Europa FM, Gáspár György ne-a propus un exercițiu simplu, dar care ne ajută să ne descoperim și înțelegem mai bine.

”Pentru că subiectul moarte este nou pentru mulți dintre noi, v-aș propune un exercițiu de autocunoaștere, unul în care să notați pe o coală de hârtie răspunsul la 3 întrebări. Exercițiul îl puteți face chiar acum sau în zilele care urmează: iată cele 3 întrebări.

1. Ce înseamnă pentru mine moartea?

2. Care sunt emoțiile pe care le trăiesc atunci când vine vorba despre moarte?

3. Cum era raportarea adulților care m-au crescut față de moarte?

Dacă sunteți precum majoritatea clienților cu care am abordat acest subiect, în cabinetul meu de psihoterapie, cel mai probabil va fi destul de greu cu primele 2 întrebări, poate chiar veți simți pornirea de a refuza exercițiul sau de-l considera inutil ori morbid. Dar, dincolo de rezistențele psihologice de suprafață, vă pot asigura că beneficiile unui astfel de exercițiu de autocunoaștere sunt nenumărate. La ultima întrebare poate veți răspunde că fie v-au protejat de orice expunere la subiectul moarte, fie ați fost lăsați singuri să digerați din punct de vedere psihologic acest subiect.

Ambele variante ne pot ajuta să înțelegem în lunii mari și răspunsurile la primele două întrebări”.