Confidenţialitate

Psihologia Relațiilor, cu Gáspár György: Egalitatea de Acasă

Inegalitatea de gen sau diferențele de tratament între femei și bărbați apar în toate țările și sectoarele, dar și la noi acasă.

Egalitatea este mai bună pentru toată lumea. Pornind de la această idee și având în vedere că 8 martie este Ziua Internațională a Femeii, luni, la Psihologia Relațiilor am căutat să atingem subiectul egalității de gen dintre femei și bărbați, pornind de la sarcinile casnice pe care și le împart zi de zi partenerii. Ne-am ajutat de o cercetare realizată în luna februarie de IKEA și Ipsos în România.

La nivel global, se estimează că, în ritmul actual, va dura 200 de ani pentru a ajunge la egalitatea de gen – de aceea IKEA, prin acțiunile pe care le realizează, dorește să accelereze procesul.

„În calitate de psihoterapeut, în mod constant, întâlnesc parteneri de viață care-și aduc relația de cuplu la terapie pentru a face ajustările necesare unei conviețuiri armonioase, o conviețuire definită de iubire, respect și egalitate. În multe cupluri se întâmplă ca unul dintre parteneri să fie supraresponsabilizat, în special cu treburile casnice, iar celălalt să exprime o subfuncționare comportamentală.

Mai exact, dinamica sistemului familial poate impune anumite responsabilități specifice rolului de parteneră sau soție și alte caracteristice rolului de soț sau partener. Un studiu interesant realizat de OCDE, ne arată, spre exemplu, că la nivel global, atunci când vine vorba despre treburile casnice, femeile depun de 3 ori mai mult efort neplătit, în comparație cu partenerii lor.

Desigur că există și excepții, situații în care bărbații sunt cu adevărat prezenți și implicați în viața domestică. Odată cu pandemia de Covid-19 și cu reconfigurarea existenței noastre, egalitatea de gen acasă s-a îmbunătățit în unul din trei cupluri, ceea ce arată că lucrurile merg într-o direcție bună, dar care demonstrează și mai mult că discuția despre egalitatea de gen trebuie continuată, astfel încât situația să se echilbreze.

Mama este cea care se implică mai mult în creșterea și educația copiilor, tot ea este responsabilă de școala celor mici, dar și pentru partea de meditații școlare; de buna funcționarea a casei, și de responsabilitățile profesionale, deloc puține, pe care le are la job.

Cu toată această supra-încărcare, nu e de mirare că femeii îi rămân mult prea puțin timp și energie pentru viața de cuplu și intimitatea fizică, fără să mai aducem în discuție atenția acordată nevoilor personale și încărcarea propriilor baterii.

Auzind toate aceste realități faptice, s-ar putea ca o bună parte dintre noi, bărbații, să intrăm într-o oarecare defensivă psihologică și să aducem justificări peste justificări prin care să ne protejăm imaginea. Reacție care are sens, însă nu e cu adevărat benefică în ceea ce privește transformarea relației într-un spațiu în care ambii parteneri să se simtă cu adevărat în siguranță, trăind o stare de susținere și împlinire personală. În loc să ne pierdem energia dovedindu-ne nevinovăția, psihologia relațiilor ne încurajează să dăm dovadă de o prezentă conștientă și să fim curioși cu privire la ce putem face pentru ca partenerele noastre să simtă că se află în relația potrivită și alături de persoana potrivită”, spune Gáspár György.

Pandemia a îmbunătățit egalitatea de gen de acasă în 1/3 din cazuri, după cum arată o cercetare comandată de IKEA și realizată de Ipsos, în luna februarie, în țara noastră.

Totuși, 1/3 din gospodării susțin că pandemia nu a schimbat diviziunea sarcinilor casnice.

Raluca Anton, doctor în psihologie și psihoterapeut relațional, explică și cum apar schimbările în casa fiecăruia dintre noi, dar și cum IKEA se implică concret pentru a ajuta

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jocul FiftyFifty – cum să începi conversația acasă

FiftyFifty este un joc social care te poate ajută să începi o conversație despre egalitatea de gen la tine acasă.

Dezvoltat împreună cu expertul realațional Jennie Miller, jocul constă în ice-breakers care ating diferite aspecte ale vieții comune în casă.

De la începutul lunii martie, jocul digital este disponibil pe contul de Instagram IKEA România, în secțiunea highlights. Jocul ar trebui să fie jucat acasă, alături de partenerul tău.