PSD a votat: Marius Nica, Paul Stănescu și Felix Stroe, nominalizați miniștri în Guvernul Tudose

Conducerea PSD a decis astăzi numele înlocuitorilor celor trei miniștri demisionari – Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc – care s-au retras aseară din Guvern.

Astfel, Paul Stănescu a primit votul Comitetului Executiv Național pentru funcția de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale, Marius Nica este nominalizat pentru a deveni ministru delegat pentru Fonduri Europene, iar Felix Stroe este alegerea PSD pentru Ministerul Transporturilor.

Potrivit președintelui PSD, Liviu Dragnea, cele trei nominalizări au fost votate în unanimitate, cu o singură excepție: Nicolae Bănicioiu s-a opus numirii lui Paul Stănescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, PSD a decis ca, după plecarea lui Mihai Busuioc la Curtea de Conturi, funcția de secretar general al Guvernului să îi revină Roxanei Bănică, actual secretar general adjunct al Guvernului.

Nominalizările PSD ar urma să fie trimise, până luni, președintelui Klaus Iohannis împreună cu propunerile de revocare a actualilor miniștri – Sevil Shhaideh (Dezvoltare Regională), Rovana Plumb (Fonduri Europene) și Răzvan Cuc (Transporturi).

Doi dintre cei trei nominalizați – Paul Stănescu și Felix Stroe – sunt lideri ai unor organizații județene considerate fiefuri ale PSD.

Paul Stănescu este senator și conduce filiala PSD Olt. Înainte de a intra în Parlament, din 2008 până în 2016 a fost președinte al Consiliului Județean Olt. În ultimii ani, s-a numărat printre apropiații lui Liviu Dragnea. Un episod de notorietate este demisia lui Paul Stănescu din conducerea PSD în 2015, în semn de solidaritate cu Liviu Dragnea la momentul în care, după condamnarea la un an de închisoare cu suspendare, acesta era pus în situația de a se retrage din funcția de președinte executiv. Zilele trecute, numele lui Paul Stănescu s-a vehiculat, însă, în interiorul PSD, printre cele ale liderilor politici care i-au cerut lui Mihai Tudose să rămână prim-ministru. Paul Stănescu și-a început cariera ca inginer agronom și a condus, înainte de 1989, fabrica de conserve din Caracal.

Felix Stroe este președintele PSD Constanța și directorul general al Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA) Constanța. În 2015, l-a înlocuit în această funcție pe Radu Mazăre, retras de la conducerea filialei ca urmare a implicării acestuia în mai multe anchete penale. În prezent, se află într-un proces cu Agenția Națională de Integritate care l-a declarat în 2015 incompatibil, pentru că fusese simultan consilier local, dar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC RAJA SA. În 2010, a fost audiat la DNA în dosarul de corupție al fostului senator PSD Cătălin Voicu.

Marius Nica urmează să își înceapă al doilea mandat de ministru al Fondurilor Europene, după nominalizarea sa pentru aceeași funcție în 2015, în timpul guvernării Ponta. Absolvent al Academiei Naționale de Informații a SRI, Marius Nica a avut o ascensiune politică strâns legată de colaborarea cu Rovana Plumb. I-a fost mai întâi consilier la cabinetul de deputat european, apoi director de cabinet și secretar general la Ministerul Mediului. După numirea Rovanei Plumb la Ministerul Muncii, în martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general în această instituție. Înainte de a deveni ministru, a fost, de asemenea, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Loteriei Române.

După demisia din funcția de ministru, Sevil Shhaideh a fost numită în această dimineață consilier de stat în Aparatul de lucru al Prim-Ministrului, iar Rovana Plumb ar urma să primească șefia Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților rămasă fără președinte după retragerea sprijinului politic acordat de PSD lui Victor Ponta. Răzvan Cuc se întoarce în Camera Deputaților fără a primi vreo funcție compensatorie.

Întrebat de ziariști dacă problemele penale pe care le invoca zilele trecute în ceea ce o privește pe Sevil Shhaideh nu mai cântăresc în decizia de a-i oferi un alt post guvernamental, premierul Mihai Tudose și-a nuanțat criticile recente la adresa fostului său ministru. „Am spus că sunt probleme care, din cauza naturii penale invocate, nu că sunt doamnele vinovate, pot aduce atingere activității domniilor lor în relația cu Bruxelles. Da? Ca și consilier, domnia sa ne va ajuta foarte mult pe ceea ce are experiență – și cred că e cea mai bună din țară pe această zonă de dezvoltare regională – la Guvern”, a spus Mihai Tudose.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS