Confidenţialitate

Ratificarea contribuției românești la bugetul UE, blocată de PSD

PSD a blocat, miercuri, ratificarea de către România a deciziei UE prin care se stabilește contribuția țării noastre la bugetul Uniunii. Social-democrații și-au condiționat votul de dezbaterea în Parlament a Planului de reziliență, lucru refuzat până acum de guvern.

Camera Deputaților și Senatul aveau stabilită o ședință de plen comun pentru miercuri la ora 14:00, în care trebuia dat votul pentru ratificarea tratatului Euratom, unde este prevăzută noua contribuție a României la bugetul Uniunii Europene.

Dar, pentru că decizia privind ratificarea se ia cu o majoritate de două treimi, fiind necesare inclusiv voturile PSD, plenul a fost anulat.

Social-democrații au anunțat că nu vor vota până când Guvernul nu va prezenta Parlamentului Planul de reziliență, cel care va conține proiectele finanțate din bani europeni. România are alocată o sumă de aproximativ 30 de miliarde de euro în acest plan.

Premierul Florin Cîțu i-a acuzat pe cei de la PSD de șantaj și a anunțat că nu va ceda acestor presiuni, spunând că social-democrații vor trebui să dea explicații celorlalte țări membre ale UE de ce România refuză ratificarea contribuțiilor la bugetul Uniunii.