Confidenţialitate

Reacția TikTok după „Provocarea Paracetamol”. Mai multe autorități europene, dar și un medic român au atras atenția asupra pericolului: Supradozajul provoacă leziuni ireversibile ale ficatului | AUDIO

O nouă provocare pe TikTok a alertat mai multe autorități europene. Mai multe cantoane din vestul Elveției avertizează că pe cunoscuta rețea de socializare circulă „Provocarea  Paracetamol”. Un avertisment similar au transmis recent și autoritățile din Belgia. Și un medic din România a atras atenția asupra pericolului reprezentat de acest trend. Provocarea de a înghiți doze mari de medicamente pare să fie o tendință care reapare pe rețelele sociale. Mai multe țări europene au emis deja avertismente în vara anului 2023. „Dorim să vă informăm că echipa TikTok a investigat această provocare și nu a găsit nicio dovadă care să susțină afirmațiile că o astfel de provocare există pe TikTok sau că acest tip de conținut ar fi fost sau este în trending pe platformă. Ca parte a analizei, echipa TikTok a examinat conținutul sub mai multe hashtag-uri, inclusiv sub cel intitulat “#paracetamolchallenge”. De fapt, multe dintre videoclipurile găsite condamnau și explicau pericolele acestei provocări. Cu toate acestea, pentru a evita atragerea unei atenții nedorite asupra acesteia și pentru a preveni răspândirea conținutului, TikTok a blocat hashtag-ul din sugestiile de căutare”, a transmis compania într-un comunicat de reacție.

Reacția TikTok: „Dorim să vă informăm că echipa TikTok a investigat această provocare și nu a găsit nicio dovadă care să susțină afirmațiile că o astfel de provocare există pe TikTok sau că acest tip de conținut ar fi fost sau este în trending pe platformă”

„Dorim să vă informăm că echipa TikTok a investigat această provocare și nu a găsit nicio dovadă care să susțină afirmațiile că o astfel de provocare există pe TikTok sau că acest tip de conținut ar fi fost sau este în trending pe platformă. Ca parte a analizei, echipa TikTok a examinat conținutul sub mai multe hashtag-uri, inclusiv sub cel intitulat “#paracetamolchallenge”. De fapt, multe dintre videoclipurile găsite condamnau și explicau pericolele acestei provocări. Cu toate acestea, pentru a evita atragerea unei atenții nedorite asupra acesteia și pentru a preveni răspândirea conținutului, TikTok a blocat hashtag-ul din sugestiile de căutare.

Dacă, totuși, ați identificat un astfel de conținut pe platformă care promovează acest fenomen, vă rugăm să ne ajutați cu screenshots sau linkuri.

În completare, vrem să aducem în vedere următoarele informații.

Conform Regulilor Comunității TikTok: TikTok nu permite utilizatorilor să distribuie conținut care prezintă, promovează, normalizează sau glorifică acțiuni periculoase ce ar putea duce la răni grave sau deces.

De asemenea, platforma nu permite conținutul care promovează sau încurajează participarea colectivă la activități periculoase sau dăunătoare ce încalcă orice fel de aspect prevăzut în Regulile Comunității. Mai multe informații despre Regulile Comunității TikTok privind Activitățile Periculoase și Provocările, aici: https://www.tiktok.com/community-guidelines/ro/mental-behavioral-health#3.

În cel mai recent Raport de Aplicare a Regulilor Comunității (https://www.tiktok.com/transparency/en-us/community-guidelines-enforcement-2024-3), TikTok a dezvăluit că 99,7% din conținutul care încălca politica privind activitățile periculoase și provocările a fost eliminat proactiv, înainte ca cineva să îl raporteze. De asemenea, este important de menționat că platforma pune la dispoziție comunității sale resurse și instrumente dedicate pentru a sprijini utilizatorii în cazul în care întâlnesc o provocare în mediul online. Mai multe informații aici: https://www.tiktok.com/safety/ro-ro/online-challenges.

În plus, materialele de știri care descriu în mod eronat această provocare ca fiind o problemă actuală ar trebui considerate înșelătoare – mai mult, acestea ar putea, involuntar, să conducă la incidente, având în vedere interesul crescut generat. Conform unui studiu realizat de Praesidio Safeguarding, o agenție independentă de top în domeniul protecției și siguranței, relatările din mass-media despre provocări periculoase sau presupuse trenduri pot „alimenta interesul, pot crește gradul de conștientizare, atracție și dorința de participare”. Aceștia afirmă că: „am observat că în cazul provocărilor false, acoperirea mediatică poate fi determinată de inițiative bine intenționate, dar eronate, venite din partea unor organizații care doresc să promoveze siguranța”.

Puteți găsi mai multe informații aici, la pagina 34, sub titlul „Ghid privind raportarea și distribuirea în mass-media”: https://praesidiosafeguarding.co.uk/safe-guarding/uploads/2021/11/Exploring-effective-prevention-education-responses-to-dangerous-online-challenges-English-UK-compressed-1.pdf?x70166.

Reiterăm faptul că această provocare nu a apărut pe TikTok și nici nu este prezentă pe platformă. Mai multe surse de fact-checking au confirmat acest lucru, inclusiv rapoartele publicate de Demagog (aici) și Libération (aici).

Relatările care susțin existența și popularitatea unei „Provocări Paracetamol” pe TikTok sunt complet nefondate. Nu există nicio dovadă că un astfel de conținut ar fi existat vreodată sau că ar fi fost în trending pe platformă.

Deși această provocare nu a fost niciodată un trend, TikTok a blocat proactiv hashtag-ul relevant din sugestiile de căutare. Această măsură preventivă a fost luată pentru a împiedica răspândirea dezinformării, nu ca o recunoaștere a existenței provocării”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile sanitare elvețiene din trei cantoane au avertizat cu privire la riscurile acestei practici popularizate online. Aceasta presupune ca tinerii să se provoace reciproc să ia doze mari de paracetamol – deseori cu consecințe fatale.

Potrivit portalului swissinfo, farmaciile sunt rugate să fie mai vigilente la vânzarea acestui medicament către tineri. Toxicitatea ingredientului activ poate duce la insuficiență hepatică severă dacă este utilizat incorect și poate fi chiar fatală în caz de supradozaj. Primele semne de otrăvire pot apărea după 24 până la 48 de ore de la ingerare. Semnele de otrăvire includ dureri abdominale, greață, probleme de coordonare și piele galbenă.

Un semnal de alarmă a tras printr-un mesaj pe Facebook, fostul președinte al Societății Române de Cardiologie. Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar Cardiologie și Medicină Internă a relatat despre o atenţionare similară a unui medic din Franţa. „Această provocare este deosebit de periculoasă, deoarece dincolo de doza zilnică recomandată (3 grame pe zi pentru un adult), supradozajul cu paracetamol provoacă leziuni ireversibile ale ficatului. Intoxicația cu paracetamol este prima cauză transplant hepatic de origine medicamentoasă în Franța”,  se arată în mesajul medicului care citează avertismentul Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate.

Și autoritățile din Belgia au emis luna acesta un avertisment cu privire la riscul de supradozaj cu acest medicament în urma provocării online.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dosarul Nordis. Zeci de percheziții au loc în țară și în Monaco. Sunt vizați 72 de suspecți | AUDIO | VIDEO