Provence, țara lavandei și a vinurilor înmiresmate

Cred că toată lumea are în minte imaginile acelea cu câmpuri mov, nesfîrșite, de lavandă. Pentru a ne bucura de miresmele răspândite de lavandă, avem mai multe variante. În primul rând, trebuie să aterizăm în unul din orașele mari ale regiunii: fie că e Nisa, Marsilia, Avignon sau Toulon. Din oricare dintre acestea, putem să închiriem o mașină; asta dacă nu vrem să stăm prin stații de autobuze. În felul acesta, putem descoperi toate cătunele și orășelele din Provence.

 

Și mai frumos este să închiriezi o bicicletă și să pornești la drum, însă nu e la fel de eficient, mai ales că sunt atât de multe locuri pe care trebuie neapărat să le explorăm. Iată și câteva exemple:

 

Cred că toată lumea a văzut filmul ”A good year” cu Russel Crowe și Marrion Cotillard. Ei bine, acțiunea lungmetrajului se petrece în satul Gordes, din Provence. Faima pe care i-a adus-o filmul face ca localitatea să fie asaltată de turiști. Însă, merită să înfruntați puhoiul de oameni pentru a petrece o după amiază aici, timp în care e musai să vizitați Castelul La Renaissance, vechi de aproape 1000 de ani, și să căutați restaurantul în care s-au sărutat cei doi protagoniști ai poveștii de dragoste.

 

Nu departe de localitatea Gordes se află Muzeul Lavandei, unde pe turiști îi așteaptă și un magazin cu tot felul de creme, parfumuri şi uleiuri din lavandă, un fel de paradis al mirosurilor.

 

Pe de altă parte, dacă vreți să vă bucurați în tihnă de vacanță, mergeți la 10 kilometri distanță, unde se află unul dintre cele mai frumoase sate ale zonei: se numește Roussillon. E cocoțat pe unul din dealurile Parcului Natural Luberon, iar vederea către Muntele Ventoux îți taie răsuflarea.

 

Itinerariul trebuie să includă și monumentele romane din orașul Arles, orașul vechi Avignon – unde se află și Castelul Papilor, amfiteatrul roman din Nîmes și orașul Aix-en-Provence – vechea capitală a provinciei.

 

Regiunea este cunoscută nu doar pentru câmpurile de lavandă, ci și pentru bucătăria aparte, dar mai ales pentru vinurile provensale. Un vin rosé precum Côtes-de-Provence completează cu succes orice masă.

 

Numeroase personalități au fost atrase de frumusețea regiunii. Pictorii Cezanne și Van Gogh și-au căutat inspirația aici. La fel şi lui Gauguin, Picasso și Chagall. Astăzi, casele şi conacele locuite odinioară de acești artiști face parte din circuitele turistice culturale ale zonei.