Confidenţialitate

Protestele sunt interzise la Roma în timpul vizitei președintelui turc la Vatican

Preşedintele turc Recep Erdogan se va întâlni luni cu Papa Francisc, motiv pentru care autorităţile au interzis timp de 24 de ore protestele în centrul Romei, pe fondul tensiunilor provocate de ofensiva antikurdă a Ankarei în nordul Siriei, relatează France 24.

Călătoria lui Erodgan la Vatican este prima vizita a unui preşedinte turc în ultimii 59 de ani.

Aproximativ 3.500 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea în timpul vizitei liderului de la Ankara.

Cu toate acestea, un protest organizat de o asociaţie kurdă din Italia urmează să se desfăşoare luni în apropiere de Vatican.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia Afrin.

Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Papa Francisc, care în timpul pontificatului a militat împotriva conflictelor armate şi armelor de distrugere în masă, probabil va aborda şi subiectul operaţiunii turce în Siria, în cursul întrevederii cu Recep Erdogan.

Președintele turc  îi va mulţumi probabil Papei  pentru opoziţia sa faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

În timpul vizitei, Erdogan se va întâlni şi cu omologul său de la Roma, Sergio Mattarella, dar şi cu premierul Paolo Gentiloni, cu care va discuta despre imigraţia ilegală, securitate şi aderarea la Uniunea Europeană (UE).