Protestele fata de slaba organizare a alegerilor, in presa straina

Principalele agenţii de presă străine scriu despre manifestaţiile care au avut loc în mai multe oraşe din România.

Potrivit Mediafax, REUTERS scrie că mii de persoane s-au adunat în oraşe de pe tot teritoriul României pentru a-i susţine pe compatrioţii din străinătate, care au fost ‘împiedicaţi’ să voteze în primul tur. Protestatari din capitală şi din oraşele Cluj şi Timişoara, în vestul ţării, i-au cerut premierului Victor Ponta, clasat primul după turul întâi, să demisioneze, acuzându-l că a eşuat să asigure tuturor cetăţenilor dreptul de a vota.

Agenţia ASSOCIATED PRESS (AP), citată de postul Fox News, notează că acest protest faţă de Guvern, acuzat că ridică dificultăţi în calea votului românilor din străinătate, are loc cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Postul american, adăugă că Guvernul a promis vineri să deschidă mai multe cabine de votare şi alte măsuri pentru accelerarea procesului de vot, dar protestatarii consideră că nu este suficient.

Agenţia rusă de presă RIA NOVOSTI afirmă că protestele vizează ‘proasta organizare a primului tur al alegerilor prezidenţiale’, adăugând că protestatarii susţin că mii de români din străinătate nu au putut să voteze pe 2 noiembrie. ‘Majoritatea substanţială a alegătorilor din străinătate îl susţine pe Klaus Iohannis (46%), în timp ce Ponta a primit doar 18% din voturi’, notează agenţia rusă.

Agenţia BELGA, citată de site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone (RTBF), şi AGENCE FRANCE-PRESSE relatează că mii de persoane au manifestat împotriva Guvernului.

AFP continuă că preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu a îndemnat sâmbătă la demisia ministrului Afacerilor Externe, acuzându-l de ‘dezinformare’ în chestiunea sporirii numărului de secții de votare. Titus Corlăţean anunțase că Ministerul nu poate să creeze secţii de votare suplimentare, deoarece îi interzice legislaţia, ceea ce Biroul Electoral a dezminţit.