Confidenţialitate

Protestele ecologiste: Milităm pentru un cod silvic drastic, dar putem accepta interdicția grătarelor în păduri?

S-au strâns suficienți oameni la protestele ecologiste din acest weekend împotriva tăierilor ilegale de păduri, încât să provoace o ședință a Consiliului Superior de Apărare a Țării, dar și câteva dezvăluiri strategic ținute la sertar de către Guvern, pentru momentul oportun.

E de bon-ton să fii ecologist, pădurea e mișto, trebuie protejată de exploatatorii străini care tocmai au fost demascați cum încurajează furtul de lemn pe riscul hoților. Așa prevede codul silvic… dacă te-a prins radarul pădurilor cu lemn fără acte te-ai ars, riști pușcăria, dar, dacă ai ditamai gaterul și primești lemn fără acte atunci… ghinionul hoțului neprins.

Mișcările ecologiste, la fel ca în vremurile bune când cu Roșia Montană reușesc să urnească hipsterimea marilor orașe la proteste care cer statului să oprească jaful din păduri. Bravo! Așa și trebuie!

Ce păcat, însă, că după 1 Mai muncitoresc cu mici la țiplă, bere la PET și multe alte deșeuri care nu sunt biodegradabile, n-a mai ieșit nimeni în stradă să ceară protejarea pădurilor, asta deși dintr-un copac tăiat crește altul, pe când de sub plasticele nesimțirii urbane nici iarba nu mai crește.

Nu cumva suntem ușor ipocriți în chestiunea asta cu ecologia?

Dar haideți să revenim la problema pădurilor… În România ecologistă încă avem cel puțin cinci milioane de români care se încălzesc cu lemne, și probabil, câteva mii ce trăiesc din tăierile mai mult sau mai puțin legale.

Suntem gata să interzicem sau să limităm la modul serios tăierile de pădure? Dar, haideți să mergem mai departe… lemnul este un material necesar în construcții… desigur, putem importa lemn, dar sunteți siguri că vom dori scumpirea construcțiilor pentru a închide gaterele din România?

Despre industria mobilei nu mai vorbim… dar ce-ar fi să interzicem doar exporturile de lemn… sună tentant, nu-i așa? Dar să nu uităm… România e membră UE, ceea ce înseamnă că nu poate aplica decât cu titlu excepțional și pe o perioadă limitată astfel de măsuri…

Astăzi la România în Direct Moise Guran vă întreabă: Cum procedăm cu ecologia? Milităm pentru un cod silvic drastic, dar suntem gata să acceptăm interdicția totală a grătarelor în păduri și în alte locuri decât cele special amenjate?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-vrem-cod-silvic-drastic-dar-acceptam-interdictia-gratarelor-in-paduri-11-05-15?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.