Protestele din Piața Victoriei: „Tricolorul uman”, cereri în căsătorie, „Imnul golanilor”

Tricolorul uman”, format duminică seară de mulțime în Piața Victoriei, este prezentat de presa internațională.

50.000 de oameni au protestat aseară la Guvern.

La ora 21.00, după ce organizatorii au împărțit coli A4 roşii, galbene și albastre, mulțimea le-a “luminat” cu ajutorul telefoanelor mobile.

În mijlocul protestatarilor adunați ieri la Guvern, unul dintre manifestanți și-a cerut iubita în căsătorie.

Pentru a fi sigur că se face auzit, a folosit portavocea pe care o utiliza ca să scandeze împotriva guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

BBC, Reuters și New York Times – au prezentat detalii despre noua manifestație din București.

Mii de români au protestat duminică la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării faţă de Guvernul social-democrat care a încercat la începutul lunii să slăbească lupta anticorupţie, scrie Reuters. Cel puţin 50.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Victoriei, cu pancarte pe care scria “Rezist”.

La ora 21, au ridicat hârtii colorate pentru a forma un drapel imens.
Associated Press notează că mulţimea strânsă în Piaţa Victoriei a marcat a 13-a seară consecutivă de manifestaţii anti-guvernamentale. Şi jurnaliştii americani amintesc că oamenii au format un drapel enorm al României.

“Albastru, galben, roşu: zeci de mii de manifestanţi au format duminică, la Bucureşti, un drapel românesc imens, luminat de telefoanele mobile, pentru a cere demisia Guvernului pe care îl acuză de subminarea luptei anticorupţie”, scrie agenţia France Presse.

New York Times comentează că manifestaţia este un semnal puternic al neliniştii rezistente din ţară şi al faptului că o mare parte din populaţie şi-au pierdut încrederea în noul Guvern.
The Guardian atrage atenţia că demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, nu a liniştit strada, iar BBC News a publicat imagini cu drapelul format de manifestanţi.

În weekend, BBC a difuzat și un material despre câinii care au devenit un simbol al protestelor, după ce unele posturi Tv au răspândit zvonul că protestatarii au fost plătiți ca să ceară demisia guvernului și ar fi primit bani inclusiv pentru câinii aduși la manifestație.

http://www.bbc.com/news/magazine-38936570

„Imnul golanilor” – ediția 2017! Mai mulți tineri au creat adaptări după Imnul Golanilor, lansat de regretatul Cristian Pațurcă în Piața Universității în 1990. În actuala variantă, versurile prezintă solicitările manifestanților din Piața Victoriei din ultimele săptămâni și preiau noua Proclamație de la Timișoara.

Imnul Golanilor – în varianta 2017 – preia solicitările din Proclamația de la Timișoara, lansată săptămâna trecută. Organizatorii protestelor din Timișoara au cerut, în cele 8 puncte, ca niciun guvern să nu mai adopte ordonanțe pe ascuns, să fie organizat un referendum anticorupție, să fie eliminat avizul parlamentar pentru cercetarea penala a demnitarilor – și – la punctul 8: fără penali în demnitățile publice.

Documentul amintește de Proclamația de la Timișoara din 12 martie 1990, scrisă după manifestația din Piața Operei. Din Proclamația din 90 cel mai cunoscut a fost punctul 8, care cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist sau al Securității să nu aibă acces în funcții publice -pentru o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive. Lustrația a fost ignorată de politicienii aflați la putere.

http://www.bbc.com/news/world-europe-38952193

Imnul Golanilor, în varianta originală, a fost lansat de Cristian Pațurcă în 1990 -compozitor și revoluționar. Piesele sale au fost cântate în timpul Manifestațiilor din Piața Univ din aprilie-iunie 90.

Câteva sute de români au protestat și aseară în Diaspora. La Paris, Berlin, Madrid, dar și peste Ocean, în Canada, românii au ieșit în centrul orașelor pentru a denunța hoția guvernului.

Și aseară, mai multe grupuri de români s-au adunat în piețe centrale sau în fața unor sedii guvernamentale din mari capitale europene.
La Madrid, 30 de români i-au transmis premierului Sorin Grindeanu că prin acțiunile din ultimele săptămâni, Guvernul le alungă orice gând de revenire în țară.

Același mesaj a venit și din regiunea canadiana Alberta, zonă în care trăiește o comunitate importantă de români.

Proteste au avut loc și la Paris și Berlin, la fel ca și în weekendul trecut.

Protestele din România au ajuns și pe covorul roșu la premiile Academiei Britanice de Film dar și la Festivalul de Film de la Berlin.
Mai întâi, în Londra, înainte ca filmul în care e protagonist Levente Molnar să fie premiat, actorul a afișat la sosirea pe covorul roșu mesajul #rezist.
Un gest similar a făcut și echipa de actori români prezentă la Festivalul de Film de la Berlin.

http://www.bbc.com/news/world-europe-38952193

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS