Confidenţialitate

Proteste spontane la Șantierul Naval Damen din Mangalia. Oamenii spun că angajatorul refuză creșterea salariilor corelată cu inflația | AUDIO

Cresc tensiunile la Șantierul Naval Damen din Mangalia, unde, în ultimele zile, au avut loc proteste spontane consecutive. Luni a avut loc un nou miting, iar oamenii acuză angajatorul de lipsa dialogului și că refuză majorarea salarială corelată cu rata inflației. De cealaltă parte, Administrația invocă rezultatele financiare negative și  numărul scăzut de comenzi.

Cei 1.500 de salariați ai Șantierului Naval Damen, din Mangalia, se adună aproape zilnic, în pauza de prânz, în fața birourilor conducerii și cer, așa cum li s-a promis, prin vechiul contract colectiv de muncă, o creștere salarială cu cel puțin rata inflației.

Ultima  propunere a  Sindicatului Liber „Navalistul” a fost o majorare de 265 lei, începand cu 1 ianuarie 2023. Administrația nu a fost de acord. A propus doar 100 de lei în plus. Acum, îi amână și cu negocierea colectivă, spune liderul de sindicat, Laurențiu Gobeajă:

„Salariații ne-au comunicat că vor protesta zi de zi până când se vor relua negocierile, deoarece ei nu acceptă, clar, o majorare a salariului cu 100 de lei, brut, fiind insuficient, având în vedere inflația care a fost 16,8%”.

Refuzul Administrației ar fi motivat de rezultatele financiare negative și numărul scăzut al comenzilor, dar, potrivit sindicatului, a acordat pe ascuns bonusuri, în valoare de 2.300 lei net, doar unui anumit număr de salariați:

„Toate șantierele din cadrul Grupului Damen au profit. Singurul șantier care nu are profit este Damen Shipyard Mangalia pentru că aici este o situație atipică. Aici statul este acționar majoritar. Deține 51% din pierderile societății, neavând profitul”.

Într-o adresă trimisă către sindicatul „Navalistul”, Ministerul Economiei precizează că nu are competența legală pentru a impune Șantierului Damen Mangalia nivelul de salarizare al personalului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: SLN Mangalia

Citește și: Constanța: Un cuplu, ambii cu handicap, a rămas fără mașina cu care venise la cumpărături. Poliția a ridicat-o pentru că nu era lipită legitimația de parbriz | VIDEO