Proteste sindicale de amploare în Spania

Ținta tuturor criticilor sunt noile măsuri de austeritate.

Zeci de mii de spanioli au protestat, orele trecute, în stradă în capitala Madrid și alte câteva oraşe iberice.

Cu toții au răspuns apelului lansat de sindicate, scandalizate de recentul plan de austeritate, gândit de guvern și aprobat, ieri, de camera inferioară a parlamentului.

La Madrid, punctul de întâlnire a fost în Plaza Cibeles. Mulțimea impresionantă s-a îndreptat apoi spre Puerta del Sol, locul unde anul trecut protestau indignații.

Sindicatele au organizat marșuri și în alte orașe.

Printre protestatari se aflau în special angajaţi ai sectorului public, direct afectaţi de noile măsuri de austeritate, dar și tineri care nu-și găsesc de muncă. Spania are cea mai mare rată a șomajului din Uniunea Europeană.

Pe lângă tăieri de cheltuieli menite să aducă economii la buget, între care reduceri de indemnizații sau eliminarea bonusului de Crăciun, echivalentul salariului pe o lună, taxa pe valoare adăugată va crește la 21% din septembrie.

Pachetul legislativ a întrunit doar voturile formațiunii populare care deține puterea în Spania. Opoziția a boicotat votul.

UPDATE: Poliţia a intervenit şi a tras asupra manifestanţilor cu gloanţe de cauciuc la Madrid, la sfârşitul marelui protest, au constatat jurnalişti AFP.