Proteste la Teheran față de actualul regim

Manifestanți iranieni s-au adunat în mai multe zone din capitala Teheran, scandând „Moarte mincinoşilor!” şi cerând demisia liderului suprem al Republicii Islamice, ayatollahul Ali Khamenei.

Donald Trump a reacționat față de evenimentele din capitala Iranului, postând pe Twitter un mesaj de susținere față de protestatari. „Oamenilor curajoși și care suferă în Iran: V-am susținut încă de la începutul preșidenției mele, iar administrația mea va continua să vă susțină. Urmărim protestele din Iran și suntem inspirați de curajul pe care îl aveți”, a scris liderul de la Casa Albă.

Un incident diplomatic marchează protestele. Ambasadorul britanic, Robert Macaire, a fost reținut pentru mai mult de o oră de autorități. Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că „arestarea ambasadorului britanic la Teheran fără motiv sau a oferi o explicație reprezintă încălcarea legislației internaționale”.

De partea cealaltă, autoritățile iraniene se justifică spunând că diplomatul a fost reținut pentru organizarea unor mișcări suspicioase în fața Universității Amir Kabir, eliberat și urmează să fie convocat în această dimineață.

Protestele au loc după ce armata aeriană a recunoscut că a doborât din greșeală cu o rachetă avionul companiei Ukrainian Airlines. 176 de persoane se aflau la bordul aeronavei. Toate au murit.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS