Confidenţialitate

Proteste la Iași și Galați. Tinerii basarabeni ies în stradă, nemulțumiți de rezultatul scrutinului prezidențial

La Iași, timp de trei ore, tinerii din Republica Moldova protestează în Piața Unirii. Sunt nemultumiți de rezultatele votului care l-a adus pe Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova. Tinerii basarabeni, cei mai multi dintre ei studenți, organizează un flashmob până la ora 19.00.

 

Protestul a fost anunțat pe pagina de Facebook a grupului Basarabia E România: ”Ne vedem în Piața Unirii să aprindem lumânări în memoria unei țări care a eșuat în existența sa. Astăzi, forțele oligarhice din Republica Moldova au reușit să ne ducă înapoi în timp”. În numai câteva minute peste o sută de persoane au anunțat că participă la flashmob.

 

Rezultatul votului cetățenilor din Republica Moldova la Iași a fost de 97,67 la sută pentru Maia Sandu.

 

Proteste și la Galați

 

La Galați, protestele studenților basarabeni încep la ora 18.00, la fântână, în Grădina Publică. Sunt așteptate să participe câteva sute de studenți și elevi, care trăiesc și învață în Galați și Brăila.

 

Organizatorii protestului de la Galați, Liga Studenților Basarabeni, îi cheamă și pe români să se solidarizeze cu protestele lor. Au creat un eveniment pe o pagină de socializare, intitulat #doliupentruBasarabia.

Pe pagina evenimentului scrie: ”De astăzi, 14 noiembrie 2016, Basarabia este în doliu. Vă așteptăm pe la ora 18.00, în Grădina Publică, să aprindem o lumânare în semn de protest față de rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și față de modul de organizare a acestora”.

 

La Galați, la secția de votare organizată special pentru alegerile din Moldova, pro-europeana Maia Sandu a câștigat detașat, obținând peste 96% din sufragii, adică 794 de voturi, în timp ce Igor Dodon, președintele ales, a fost votat doar puțin peste 3% dintre alegători.

 

829 de cetățeni moldoveni au votat la Galați pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, dublu față de primul tur.