Confidenţialitate

Proteste la Chișinău. Mii de oameni contestă guvernul Filip și cer alegeri anticipate (AUDIO)

De 24 de ore, cetățenii Republicii Moldova au de 24 de ore un nou Guvern, însă situația e departe de a se fi calmat în țara vecină. Încă de la ora 10, mii de oamenii s-au strâns în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta faţă de învestirea Guvernului condus de democratul Pavel Filip.

Speriați de violențele din ajun, polițiștii au format un cordon de securitate în jurul Parlamentului.

Însă, liderii manifestației – Igor Dodon de la Partidul Socialiştilor și Renato Usatîi de la Partidul Politic Partidul Nostru – spun că-și doresc un protest pașnic.

Manifestanții spun că nu au încredere în noul premier, democratul Pavel Filip, pe care îl acuză că ar fi omul oligarhului Vlad Plahotniuc. Acesta din urmă este vicepreședinte al Partidului Democrat și este acuzat de numeroase fapte de corupție. Oamenii din stradă cer alegeri anticipate.

Totodată, învestirea noului guvern de la Chișinău este contestată la Curtea Constituțională. Liderul socialiștilor, Igor Dodon a cerut ca solicitarea depusă la Curte să fie analizată în regim de urgență.

Membrii cabinetului codus de Pavel Filip au depus jurământul în fața președintelui Nicolae Timofti noaptea trecută. Ceremonia s-a desfășurat în taină, departe de ochii presei.

Pavel Filip este al treilea premier pe care îl are Moldova în mai puţin de un an. Învestirea lui vine într-un context dificil pentru țara vecină. După o vară secetoasă și lăsați fără finanțare de creditorii externi – care condiționează acordarea banilor de lupta împotriva corupției, moldovenii sunt în pragul unei crize economice, pe lângă cea politică.

În plus, scandalul privind dispariția unui miliard de dolari din trei bănci moldovenești – faptă pentru care este tras la răspundere și fostul premier Vlad Filat – șubrezește încrederea basarabenilor în clasa politică.

Care ar putea fi deznodământul? Ascultați un interviu cu jurnalistul Vasile Botnaru, șeful Biroului din Chișinău al Radio Europa Liberă:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

sursa foto: captura Realitatea TV