Proteste în Capitală și în mai multe orașe din țară împotriva Legilor Justiției – LIVE TEXT

Mii de oameni au ieșit în stradă în București și în mai multe orașe ale țării.  Proiectul de modificare a Legilor Justitiei, pasat recent de Tudorel Toader  în Parlament este documentul care a stârnit nemulțumirea românilor. Protestele au fost organizate în mediul on line.

Pe pagina de Facebook special dedicată evenimentului –  care se numește „Nu vrem sa fim o natie de hoti!”  participanții au fost anunțati că protestul începe la ora 19.00,  la Guvern.

Organizatorii spun că motive de iesit in strada ar fi destule, enumerând, printre altele, faptul că dacă proiectul va fi adoptat în forma actuală „Inspectia Judiciara va deveni o unealta politică în mâna ministrului Justiției”.

Protestele din Bucureşti şi din celelalte oraşe s-au încheiat în jurul orei 22.00.

Câteva sute de manifestanţi mai rămăseseră în București în faţa Ministerului Justiţiei, scandînd ”Tudorel, demisia!” şi „Tudorel, sluga model!”

Între manifestanţii din București s-au aflat fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele USR, Dan Barna, şi prim-vicepreşedinta PNL Raluca Turcan, precum şi alţi membri ai USR, ai PNL şi ai Platformei România 100.

Numărul protestatarilor a crescut pe traseu. Traficul rutier a fost blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Oamenii s-au oprit câteva minute în Piaţa Universităţii, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din 1989, au cântat Imnul naţional şi au scandat ”România, trezeşte-te”!

La Cluj au fost peste 4.000 de manifestanţi, la Sibiu – peste 3.000, iar la Timişoara – în jur de 2.000.

UPDATE 21:16 – Marșul din Capitală s-a încheiat. Protestatarii se află în fața Parlamentului.

UPDATE 21:03 – La Galați s-au încheiat protestele. Protestatarii au mărsăluit cam 10 km prin oraş.

UPDATE 20:48 –  Mulți dintre protestatari au ajuns în Piața Constituției, în fața Parlamentului.  Numărul persoane care participă la protest în Capitală este peste 10.000. Coloana de oameni se întinde din Piaţa Constituţiei până dincolo de Piaţa Unirii.

UPDATE  20:29 – Printre protestatarii din București se numără și fostul premier Dacian Cioloș. Acesta a spus într-un interviu pentru Europa FM că a ieșit în stradă pentru că justiția este în pericol să fie slăbită. Fostul prim-ministru a spus că a ieșit în stradă în calitate de cetățean și nu de om politic.

 

UPDATE 20:14 – Mii de bucureșteni merg în marş spre Parlament, iar traficul rutier este blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru. Oamenii s-au oprit câteva minute în Piaţa Universităţii, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din 1989, au cântat Imnul naţional şi au scandat ”România, trezeşte-te!”

UPDATE 19:40 – Aproximativ 2.500 de oameni sunt în stradă și în Timișoara

UPDATE 19: 37 – Circa 5.000 de clujeni s-au adunat în această seară în Piața Unirii pentru a protesta față de modificările aduse legilor justiției. Oamenii au venit cu pancarde și mulți sunt însoțiți și de copii.  În piață, protestarii au venit cu multe steaguri tricolore și vuvuzele, și au afișat pancarde cu mesaje ca ”Uniți salvăm toată România”, sau ”Suntem cu ochii pe voi”. Se scandează mesaje ca ”Justiție, nu corupție!”, ”Dragnea nu uita, România nu-i a ta!”, ”DNA să vină să vă ia!”, ”Hoții, hoții!”.
Puțin după ora 19.00 oamenii au pornit în marș pe Bulevardul Eroilor.

UPDATE 19:07 – 200 de oameni protestează în Baia-Mare

UPDATE 19:03 – Și la Cluj-Napoca au ieșit câteva mii de oameni în Piața Unirii

UPDATE 19:00 –  Și în Sibiu, aproximativ 2000 de oameni au plecat în marș pe pietonala. Se scandează împotriva guvernului.

UPDATE 18:55 – Protestatarii din Piața Victoriei au început să plece în marș spre Parlament.

UPDATE 18:48 – La Iași oamenii scandează ”Veniți cu noi, vă fură și pe voi”. La protest participă în aceste momente circa 500 de oameni.

UPDATE 18:40 – În fața Guvernului s-au adunat câteva mii de oameni. Circulația pe Bulevardul Kiseleff a fost oprită. Protestatarii vin în continuare de la ieșirile de metrou din Piața Victoriei. Oamenii scandează ”PSD Ciuma Roșie” și ”Jos Guvernul”.

UPDATE 18:24 –Aproximativ 400 de oameni sunt strânși si la Sibiu, în Piața Mare. Protestatarii au venit cu steaguri și pancarte.

UPDATE 18:20 – Peste 100 de gălățeni s-au adunat în fața Prefecturii

UPDATE 18:16 –Un protest e în desfășurare și la Brașov. Pe Facebook manifestația a fost numită drept o „Plimbare împotriva hoției”

UPDATE: 18:10 –   200 de oameni protestează la Craiova. Se striga „Vrem justitie nu coruptie”.

UPDATE: 18:07 – 50 de oameni au ieșit în stradă în Râmnicu Vâlcea iar în Alba Iulia, 30 de persoane, fără pancarte..

UPDATE  ora 18.00 –  Este ora la care – în peste 30 de orașe din țară și în 10 din afara ei -încep protestele față de proiectul de modificare a legilor Justiției.

  În București, oamenii se adună în Piața Victoriei, iar la ora 19:00 vor pleca în marș spre Palatul Parlamentului, după cum anunță organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului „NU vrem să fim o nație de hoți!”.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS