Confidenţialitate

Proteste împotriva tăierilor ilegale de păduri, în Bucureşti şi alte oraşe | AUDIO

Mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu organizează, duminică seara, la Bucureşti şi în alte aproape 20 de oraşe din ţară şi din străinătate, acţiuni de protest împotriva tăierilor ilegale de păduri.

Ciprian Găluşcă, coordonator în cadrul organizaţiei Greenpeace, spune că fără adoptarea unor măsuri urgente, furturile de lemn vor continua, într-un ritm de cel puţin 20 de milioane de metri cubi pe an.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanți dezgoliți, alunecări de teren, avalanșe, inundații dezastruoase, zone deșertificate, pădurari uciși în stil mafiot, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicației pentru cetățeni Inspectorul Pădurii și protecția strictă a pădurilor primare și seculare din România!
Dacă lucrurile continuă așa, în câțiva ani vom avea o Românie fără păduri, fără aer curat și patrimoniu natural. Cele mai vaste păduri virgine din Europa și speciile rare cu care am conviețuit până acum vor dispărea dacă interesele meschine și goana după profit imediat prevalează. Asaltul asupra zonelor împădurite alimentează anual piața neagră și fenomenul corupției cu miliarde de lei smulse din moștenirea noastră comună. Aceste câștiguri murdare nasc violență, dezbină comunități și plantează neîncredere în țesutul social”, au scris organizatorii pe pagina de facebook a evenimentului.

Ciprian Găluşcă spune că după adoptarea în 2015, a unor măsuri prin care s-a încercat reducerea tăierilor ilegale, în ultimii 2 ani, mai multe legi au fost modificate în dauna pădurilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Coordonatorul Greenpeace susţine că în acest moment, autorităţile nu reuşesc să descopere mai mult de 1 la sută din lemnul tăiat ilegal în România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.