Proteste de amploare în Ungaria

Atât partidul conservator al premierului Viktor Orban cât și opoziția speră să adune în stradă câte 100 de mii de simpatizanți fiecare.

Mitingurile au loc într-un context tensionat pentru Guvern a cărui popularitate este în scădere.

Șomajul a trecut de 10%, iar populația este sufocată de numeroasele impozite și taxe .

Ziua de astăzi – una din zilele naționale ale vecinilor unguri – marchează totodată revolta anticomunistă din anul 1956, reprimată de trupele sovietice.

Ziua de astăzi are o puternică încărcătură politică, fiind considerată de către analiști un început precoce de campanie electorală.

Este o bună ocazie pentru Gordon Bajnai – fost premier de centru-stânga – să revina pe scena politică.

Din ce în ce mai apreciat de oameni, acesta este un adversar de temut pentru partidul Fidesz aflat la putere.

Partidele din opoziție vor să scoată în stradă aproape 100 de mii de oameni – mizând în primul rând pe nemulțumirea populației.

Ungaria a intrat în recesiune în al doilea trimestru, şomajul creşte, iar oamenii s-au săturat de impozitele şi taxele numeroase decise de Guvernul său pentru a umple găurile bugetului.

De cealaltă parte, premierul Vicktor Orban încearcă să își simțită prezența în agenda publică – acesta va vorbi în fața Parlamentului, în cadrul unor ceremonii oficiale.

Partidul său nu va organiza oficial o manifestație – însă îi invită pe oameni să se alăture Marșului Păcii – acțiune prin care vor aduce cu autocare simpatizanți din toate colțurile țării.