Confidenţialitate

Proteste ale sindicaliștilor în Piața Victoriei | AUDIO

Acțiuni de protest au loc în Piața Victoriei organizate de cinci confederații sindicale, care cer Guvernului să vină la masa dialogului.

Revendicarile sindicaliștilor sunt comune: deblocarea negocierii colective, pensii echitabile, și majorarea salariului minim, mai ales în contextul creșterii prețurilor din ultima perioadă, spune Dumitru Costin, lider al Blocului Național Sindical.

”Avem o creștere spectaculoasă a prețurilor de consum, care afectează și salariile și pensiile, implicit puterea de cumpărare a majorității cetățenilor din această țară. Vă dau un exemplu – industria de confecții pentru care o creștere de salariu minim poate să însemne dispariția a mii de locuri de muncă. Din cauza acestui motiv, nu poți să ții salariul minim blocat la nivelul întregii economii și atunci trebuie să vii cu niște măsuri de sprijin.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicatele cer și măsuri de protectie socială pentru angajații care urmează să rămână fără un loc de muncă. Dumitru Costin dă și câteva exemple:

”Trebuie să pregătim soluții alternative pentru oamenii care urmează să își piardă locurile de muncă în diverse companii cu capital de stat, care sunt într-o situație extrem de delicată, mă refer la Complexul Energetic Hunedoara, mă refer la CFR Marfă, o altă companie în suferință.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Organizatorii acţiunilor de protest sunt Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

În total 500  de persoane vor protesta în Piaţa Victoriei, dar în locaţii distincte, în contextul restricţiilor în vigoare.