Confidenţialitate

Protest la Colegiul Medicilor, după ce Gheorghe Burnei, medicul acuzat de operații experimentale pe copii, se va putea întoarce în sala de operații

Nemulțumiți că medicul Gheorghe Burnei, acuzat de malpraxis, s-ar putea întoarce în sala de operație, zeci de oameni protestează astăzi la Colegiul Medicilor.

La finalul acestei luni, lui Gheorghe Burnei îi expiră interdicția de a profesa, după ce s-a prescris dosarul în care ortopedul era acuzat că a mutilat mai mulți copii prin operații experimentale.

 „Chirurgul Burnei nu mai trebuie lăsat să profeseze”, spune la Europa FM – Ana Racheleanu de la organizația Declic – ONG-ul care organizează mitingul.

Cazul medicului Gheorghe Burnei a ieșit la iveală în anul 2016. Zeci de persoane l-au acuzat pe ortoped de malpraxis prin operații experimentale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile române sunt acuzate că au întârziat procesul în acest caz, iar după ce dosarul a fost clasat avocata unei dintre familiile implicate a anunțat că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Este vorba despre Amira Hamed, care a fost operată de medicul Burnei când avea un an. În cazul acesteia, procurorii au spus că prima intervenție, care a dus la vătămarea corporală a fetiței, a avut loc în anul 1998.

Familia fetei acuză autoritățile că au tergiversat cercetările, mai precis eliberarea expertizelor medico-legale pentru declanșarea proceselor.

Avocata Iuliana Culachi spune că ordonanța de clasare va fi contestată și de asemenea va fi sesizată și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În același dosar clasat erau reunite cazurile a trei pacienți.

Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea